Ožujak 04, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Od 15. studenog obavezna je zimska oprema

Od 1. studenog do 31. ožujka danju obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala. Kod motociklista i mopedista ovo pravilo vrijedi kroz cijelu godinu.

 

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839.2 km autocesta i 1.863 km državnih i županijskih cesta te 68.1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Što je zimska oprema?

 

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona, podrazumijeva se:

 

  • četiri zimska pneumatika (M+S) ili

  • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

 

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva:

 

  • lanci na pogonskim pneumaticima ili

  • zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

  • Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

 

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 14 Studeni 2022 20:53