Ožujak 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ključne tri semaforske sekunde čekanja na zeleno

Vozači koji ne krenu u tri sekunde otkad se na semaforu upali zeleno svjetlo nerviraju one koji čekaju iza njih, pokazali su rezultati ankete.

 

 

Anketa britanske organizacije za pomoć na cesti (RAC) provedena na 2498 vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje kako 46 posto vozača smatra da ne smiju proći više od tri sekunde od “paljenja zelenog” do kretanja vozača. RAC je zbog toga izrazio zabrinutost za sigurnost u prometu, nastanak čepova te zagađenja zraka koje uzrokuju vozači koji presporo reagiraju.

 

Oko 17 posto ispitanika kazalo je da često ne uspiju proći kroz zeleno svjetlo zbog vozača ispred njih koji ne reagiraju pravodobno. Oko tri četvrtine (64 posto) tvrdi da je na zelenom svjetlu moralo čekati i po više od 10 sekundi. Pokazalo se da muškarce sporost pri kretanju nervira više nego žene (50 posto u odnosu na 41 posto).

 

Oko trećine (35 posto) ispitanika kazalo je da mogu podnijeti ako nekome treba između četiri i šest sekundi, a sedam posto ispitanika po tom je pitanju vrlo opušteno te su odgovorili da mogu čekati koliko god treba.

 

Glasnogovornik RAC-a Simon Williams kazao je da se sve više od tri sekunde “može činiti kao vječnost kad pokušavate proći semafor”, pogotovo jer na nekima zeleno svjetlo traje po samo 15 sekundi.

 

– Čekanje ozbiljno smanjuje broj vozila koja mogu proći prije nego li se upali crveno svjetlo, zbog čega se stvaraju čepovi te je moguće da se povećava zagađenost zraka, dodao je.

 

– Previše vozača iz nekog razloga ne obraća dovoljno pažnje na zbivanja oko sebe kad čekaju u koloni pred semaforom, kazao je Williams.

 

– Osim što produljuje vrijeme vožnje, ovo može utjecati i na sigurnost u prometu, pogotovo kad vozači naglo krenu jer su kasno primijetili promjenu svjetla, zbog čega ni ne provjere retrovizore kako bi se uvjerili da mogu krenuti.

 

Više bi vozača moralo paziti na semafor, umjesto da za to vrijeme odlutaju u mislima, ili čak nezakonito koriste mobitele.