Ožujak 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

VREMEPLOV: Počeci prometne kulture u Hrvatskoj

Prvi prometni propis  na području Hrvatske je bio Propis o brzini kojim je određeno da brzina vožnje automobila mora biti ista kao i brzina konja u kasu.

 

Svega par godina nakon Europe, krajem 19. stoljeća i u Hrvatsku stiže prvi automobil. Ponosni vlasnik prvog motoriziranog vozila na četiri kotača bio je Prvi prometni propis  na području Hrvatske je bio Propis o brzini kojim je određeno da brzina vožnje automobila mora biti ista kao i brzina konja u kasu. koji je 1898., nakon dvodnevne vožnje iz Beča na svoje imanje Opeka u Vinicu, pokraj Varaždina, dovezao automobil marke Benz legendarni Nesselsdorfer.

 

Grof Marko Bombelles mlađi i njegov Benz Nesselsdorfer

 

Drugi pionir automobilizma u Hrvata bio je Ferdinand Budicki. On je 1901. zgranutim sugrađanima predstavio automobil Opel kojeg je kupio u Beču. Poduzetničkog duha, među prvima je shvatio da je cestovni promet i dobar biznis pa je otvorio "Prvu hrvatsku mehaničku popravljaonu i trgovinu automobila, dvokolica, šivaljki i gramofona".

 

Budicki je utemeljitelj i motociklizma. Istodobno s popularizacijom vožnje automobila, u Hrvatsku uvozi i prvi motrkotač – legendarni Orion.

 

Trgovac Ferdinand Budicki i njegov Opion

 

Zanimljivo, Budicki u povijest ulazi i kao prvi vozač u Hrvatskoj koji je sankcioniran zbog prometnog prekršaja. Naime, iste godine kad je jurio zagrebačkim ulicama petnaestak kilometara na sat, tadašnja Redarstvena služba evidentirala je prvi prometni prekršaj nestašnog Ferdinanda zbog neprimjerene brzine. No, tu ne staju njegove prometne nepodobštine- Budicki na Gospodarstvenoj izložbi demonstrira vožnju automobilom po stubama, što je također šokiralo tadašnje dušebrižnike.

 

Godine 1906.u Zagrebu je osnovan Hrvatski automobilni klub, a na osnivačkoj je skupštini bilo nazočno 14 vlasnika automobila.

 

Dvije godine kasnije 1908, vlasti tadašnje države – Austro-Ugarske započinju s zakonodavnom regulacijom prometa. Prvi prometni propis  na području Hrvatske je bio Propis o brzini kojim je određeno da brzina vožnje automobila mora biti ista kao i brzina konja u kasu.

 

Početak je to sustavne skrbi o sigurnosti cestovnog prometa.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 22 Prosinac 2022 13:17