Rujan 29, 2023

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

APEL LIJEČNIKA: Mali biciklisti bez kacige teško se ozljeđuju!

Neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin upozorava roditelje da su teške ozljede glave u djece biciklista zaredale u proteklih šest tjedana

 

piše: Ivana Rimac-Lesički

U Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u posljednjih šest tjedana primljen je veći broj djece s ozljedom glave nakon pada s bicikla, a ozljede su teže jer djeca nisu nosila kacige, upozorava dr. sc. Miroslav Gjurašin apelirajući ponajprije na roditelje da zaštite svoju djecu.

Od rane do prijeloma lubanje

– Pri padu s bicikla mogu nastati lakše ili teže ozljede. Dijete vozač bicikla za vrijeme vožnje treba imati kacigu na glavi jer su tada ozljede glave puno lakše i ne dolazi do ozljede mozga. Ako dijete nema kacigu na glavi, izlaže se opasnosti od većih ozljeda, od kojih neke zahtijevaju bolničko liječenje. Može se raditi o običnoj rani na glavi koja krvari i zašije se koncem ili o težoj ozljedi s prijelomom lubanje, što zahtijeva hospitalizaciju – kaže dr. sc. Gjurašin napominjući da godišnje u Klaićevu zaprime više od stotinu djece zbog prijeloma lubanje, a njih 400 do 450 zbog ozljeda glave općenito.

Dr. Miroslav Gjurašin: Zabrinjava trend nenošenja kacige. Posljedice su teške ozljede mozga

Doktor Gjurašin voditelj je Referentnog centra za dječju traumatologiju u kojem se vodi evidencija o tome kako je stradao svaki pacijent, koje su njegove ozljede i rezultat liječenja. Na temelju tih podataka upozorava:

– U pravilu djeca koja su pri padu s bicikla imala kacigu na glavi zadobiju bitno manju ozljedu glave, a najčešće prođu bez ikakve ozljede glave. Na žalost, u zadnje vrijeme primijetili smo zabrinjavajući trend da djeca ne nose kacige pa su i ozljede glave i mozga u djece koju smo liječili u KDB-u Zagreb – Klaićeva teške. Teške ozljede s trajnim posljedicama mogu se spriječiti ili bitno ublažiti ako dijete na biciklu nosi kacigu. Je li je tome uzrok zaboravljivost djece, nepažnja ili velike vrućine, teško je reći, no svakako je poruka za roditelje da su im djeca neusporedivo sigurnija na biciklu ako na glavi imaju kacigu. Djeca koja nose kacigu izbjegnu ozljeđivanje glave jer prilikom pada kaciga na sebe preuzme djelovanje vanjske sile, a glava ostaje pošteđena. Puno je bolje imati razbijenu kacigu, nego razbijenu dječju glavu – kaže dr. Gjurašin.

Opasno područje sljepoočnice

Naime, vrlo je opasno ako se fragmenti slomljenih kostiju lubanje utisnu u dubinu prema mozgu ili probiju moždanu ovojnicu te se zabiju u mozak, što zahtjeva hitnu neurokiruršku operaciju. Kao najopasniji prijelom lubanje dr. Gjurašin navodi onaj u području sljepoočnice gdje je kost lubanje najtanja pa oštar slomljeni rub može dovesti do ozljede velike krvne žile te nakupljanja krvi koja pritišće mozak i životno ugrožava dijete.

...........

izvor: Večernji list,

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 22 Svi 2023 08:14