Feb 20, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

Postupak u slučaju prometne nesreće

Obveze očevidaca su moralne, ali i zakonom propisane
Kategorija: Prometna kultura

U slučaju kada ste sudionik prometne nesreće ili samo očevidac, možete pozivom na broj 192 zatražiti intervenciju policije

Ovisno o materijalnoj šteti i ima li ozlijeđenih ili poginulih obveze sudionika su različite:

  • ako je prometnom nesrećom nastala manja materijalna šteta: vozači moraju odmah ukloniti vozilo sa ceste radi daljeg nesmetanog protoka prometa (ako je moguće) te ako ne žele intervenciju policije, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke s drugim vozačem
  • ako na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili druge oštećene stvari (ograda i sl.): vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti svoje podatke i podatke o vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću
  • kod prometnih nesreća u kojima ima ozlijeđenih, poginulih ili je materijalna šteta veća: sudionici se ne smiju udaljavati osim da im se pruži liječnička pomoć, da sami pomognu ozlijeđenoj osobi ili da obavijeste policiju. Također, do dolaska policije na mjestu nesreće ne smiju ništa dirati ili mijenjati osim ako to nije nužno radi izbjegavanja nove nesreće.


Nakon završetka očevida i nakon što mu policija to dopusti, vozač mora vozilo i druge stvari rasute po cesti (roba koju je prevozio, dijelovi vozila i sl.) ukloniti s kolnika.

Obveze policije

Ako je vozač, sudionik ili očevidac obavijestio policiju o prometnoj nesreći, policija je dužna izaći na mjesto prometne nesreće. U nekim slučajevima očevid je obavezan, a u nekima nije.

Kod manjih materijalnih šteta upozorit će sudionike da mogu razmijeniti podatke i potpisati Europsko izvješće o nesreći.

O poduzetom policijski službenik sastavlja službenu zabilješku koja sadrži podatke o sudionicima nesreće, zapisnike o alkotestiranju, podatke o vozilima, kratak opis događaja, vremenu i mjestu prometne nesreće, opis nastalih oštećenja. Fotografira mjesto događaja i vozila te na temelju utvrđenog prema prekršiteljima primjenjuje odgovarajuće ovlasti temeljem Prekršajnog zakona.

Nakon obavljenog očevida policija sastavlja zapisnik o očevidu. Sudionici potvrdu o prometnoj nesreći u kojoj su sudjelovali, ako nije bilo okolnosti koje zahtijevaju dodatno policijsko postupanje, u pravilu mogu podići 30 dana nakon prometne nesreće u policijskoj postaji čiji su službenici obavljali očevid.

Policija obvezno obavlja očevid prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih, poginulih ili je materijalna šteta veća. Bez obzira na materijalnu štetu, policija uvijek obavlja očevid u situacijama:

  • kad se jedan od sudionika udaljio s mjesta nesreće
  • kad je sudionik kandidat autoškole za vrijeme vožnje  
  • ako vozač nema položen vozački ispit
  • kad se sumnja da je vozač pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava ili se odbija podvrgnuti ispitivanju
  • kad postoji bilo koji razlog zbog kojeg osoba ne smije koristiti vozačku dozvolu tj. upravljati vozilom (vozačka je istekla, privremeno je oduzeta, ima zabranu upravljanja i sl.)
  • kada se sumnja da je uzrok prometne nesreće tehnička neispravnost vozila
  • ako to sudionici izričito traže.

Obveze očevidaca

Vozač i drugi sudionici nesreće imaju pravo od vas tražiti osobne podatke i adresu. Obveze su moralne, ali i zakonom propisane.

Ako ste svjedočili nekoj prometnoj nesreći, vaša je obveza pružiti pomoć unesrećenima koliko možete i znate, ali opet vodeći računa da ne ugrozite svoj ili tuđi život.

Ukoliko to sudionici ne mogu, obavijestite policiju na broj 192 i navedite ima li ozlijeđenih.

Dodatne informacije:

MUP - Postupak u slučaju prometne nesreće


0
0
0
s2sdefault