Europski parlament odobrio odluku o oduzimanju vozačkih dozvola za prometne prekršaje u cijeloj EU

Europski parlament odobrio je stajalište o nacrtu europske direktive prema kojem će kazne za teške prometne prekršaje, uključujući prekoračenje brzine ili vožnju u pijanom stanju, vrijediti u cijeloj EU.

 

Europska unija uvodi nova pravila prema kojima će odluke o oduzimanju vozačke dozvole biti učinkovite u cijeloj EU. Sve takve odluke morat će se prenijeti državi članici EU koja je izdala vozačku dozvolu, a koja će biti odgovorna za njihovu provedbu.

 

Trenutačno mnogi teški prometni prekršaji počinjeni u EU prolaze nekažnjeno, jer odluka o oduzimanju prava vožnje vozaču vrijedi samo u zemlji koja je izrekla kaznu. Država članica EU u kojoj je izdana vozačka dozvola obično ne oduzima vozaču dozvolu na temelju kazne izrečene u inozemstvu.

 

Prema Europskom parlamentu, vozačke dozvole trebale bi biti oduzete za sljedeće teške prekršaje: vožnja pod utjecajem alkohola, izazivanje smrtonosne nesreće i vožnja bez dozvole. Predlaže se oduzimanje vozačke dozvole za prekoračenje brzine za više od 50 km/h na autocesti ili 30 km/h u naselju.

 

U Europskom parlamentu smatraju da će zemlje članice o odluci o oduzimanju vozačke dozvole morati obavijestiti druge zemlje u roku od deset radnih dana. Zatim se u roku od 15 radnih dana mora donijeti odluka hoće li se kazna primijeniti u cijeloj EU. Konačna odluka mora biti priopćena prekršitelju u roku od sedam radnih dana.

 

Usklađivanje stajališta s Vijećem EU-a, koje čine predstavnici zemalja članica EU-a, započet će nakon što zemlje članice izgrade svoja stajališta o nacrtu europske direktive. Rad na usklađivanju novih pravila nastavit će se nakon izbora za Europski parlament u lipnju 2024. godine.

 

Uz nacrt direktive o teškim prometnim prekršajima koji rezultiraju oduzimanjem prava na vožnju, u izradi je drugi pravni akt za razmjenu informacija o lakšim prometnim prekršajima, uključujući, između ostalog, prijenos informacija o kaznama za prekršaje drugim državama članicama. Europska komisija obje je inicijative predstavila zajedno. Pregovori Europskog parlamenta s Vijećem EU o novim pravilima o lakšim prometnim prekršajima u završnoj su fazi, au Europskom parlamentu očekuju da će stupiti na snagu sljedećeg proljeća.