SIGURNI PNEUMATICI: Do 15. travnja zamijenite zimske gume ljetnima

Gume su jedini dio automobila koji je u dodiru s cestom, a time i ključni element za sigurnu vožnju. Neke od ključnih uloga guma u sigurnoj vožnji su:

1. Prianjanje: Gume su odgovorne za prenošenje snage motora na cestu i osiguravanje prianjanja potrebnih za ubrzanje, kočenje i skretanje. Bez odgovarajućeg prianjanja, automobil može izgubiti kontrolu i doći do nesreće.

2. Kočenje: Gume su odgovorne za pretvaranje kinetičke energije automobila u toplinu tijekom kočenja. Što su gume u boljem stanju, to će kočenje biti efikasnije i kraći će biti kočioni put.

3. Upravljanje: Gume prenose komande s volana na cestu i osiguravaju stabilnost automobila tijekom vožnje. Oštećene ili iskopane gume mogu otežati upravljanje i dovesti do nestabilnosti vozila.

4. Apsorpcija udara: Gume apsorbiraju udarce i vibracije s ceste, što poboljšava udobnost vožnje i štiti ostale komponente automobila.

5. Aquaplaning: Gume su dizajnirane da odvode vodu između profila i ceste, sprječavajući aquaplaning. Ako su gume iskopane ili oštećene, rizik od aquaplaninga se značajno povećava.

Stoga je važno da se gume redovito održavaju, provjeravaju i zamjenjuju kada je to potrebno.

Neki od savjeta za održavanje guma su:

 • Redovito provjeravajte tlak u gumama.
 • Provjeravajte dubinu profila gume.
 • Rotirajte gume na svakih 10.000 km.
 • Uravnotežite gume.
 • Vizualno provjerite gume na oštećenja.
 • Zamijenite gume kada je to potrebno.

Slijedeći ove savjete možete poboljšati sigurnost vožnje, produljiti životni vijek guma i uštedjeti novac.

U Hrvatskoj ne postoji strogo definirani rok za zamjenu zimskih guma sa ljetnima. Prema propisima, zimska oprema je obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga do 15. travnja. To znači da možete koristiti zimske gume i nakon 15. travnja, ali samo ako vozite po zimskim dionicama.

Međutim, preporučuje se da zamijenite zimske gume sa ljetnima čim se temperature zraka trajno stabiliziraju iznad 7°C. To je obično krajem travnja ili početkom svibnja. Razlog tome je što zimske gume gube svoje optimalne performanse na višim temperaturama. Guma postaje mekša, što utječe na stabilnost vozila i duljinu kočenja.

Evo nekoliko savjeta za zamjenu zimskih guma sa ljetnima:

 • Pratite vremensku prognozu: Kada se temperature trajno stabiliziraju iznad 7°C, to je znak da je vrijeme za zamjenu guma.
 • Provjerite dubinu profila guma: Minimalna dubina profila ljetnih guma je 4 mm. Ako je profil gume manji od 4 mm, potrebno je zamijeniti gume.
 • Pregledajte gume: Provjerite gume na oštećenja, poput pukotina, ogrebotina ili neravnina. Ako primijetite bilo kakvo oštećenje, zamijenite gumu.
 • Uravnotežite gume: Uravnoteženje guma poboljšava stabilnost vozila i smanjuje vibracije.
 • Provjerite tlak u gumama: Tlak u gumama treba biti u skladu s preporukama proizvođača automobila.

Zamjenu guma možete obaviti sami ili u vulkanizerskom servisu. Ako se ne osjećate sigurno u zamjeni guma, preporučuje se da se obratite vulkanizeru.

Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

Ljetne i zimske gume se uveliko razlikuju u svom sastavu i dizajnu, što utječe na njihove značajke u različitim vremenskim uvjetima. Ljetne gume su napravljene od tvrđe gume koja se ne omekšava na višim temperaturama. To im daje bolju stabilnost i upravljanje na suhim i mokarim cestama. Zimske gume su napravljene od mekše gume koja ostaje elastična i na niskim temperaturama. To im daje bolje prianjanje na snjegu i ledu.

I u dizajnu guma postoje značajke koje se odražavaju na njihovu funkcionalnost ovisno o meteo uvjetima vožnje. Ljetne gume imaju profil s manje lameli, što im pomaže da brže odvode vodu i sprječavaju aquaplaning. Zimske gume imaju profil s više lameli, što im pomaže da se uhvate za snijeg i led. Naposljetku, razlika je i u reakciji gume na temperaturu. Ljetne gume su optimalne za vožnju na temperaturama iznad 7°C. Nude bolju stabilnost, upravljanje i kočenje na suhim i mokarim cestama tijekom prolježa i ljeta. Zimske gume su optimalne za vožnju na temperaturama ispod 7°C. Nude bolje prianjanje na snjegu i ledu, te skraćuju kočioni put. Zato se upotrebaljavaju u kasnu jesne i zimi.

Zaključno, Ljetne gume su bolje za vožnju u ljetnim uvjetima, dok su zimske gume bolje za vožnju u zimskim uvjetima. Važno je koristiti odgovarajuće gume za vremenske uvjete u kojima vozite.

Korištenje zimskih guma ljeti može dovesti do duljeg kočenja, lošijeg upravljanja i veće potrošnje goriva. Korištenje ljetnih guma zimi može dovesti do nestabilnosti vozila, sklizanja i duljeg kočenja.