Provedena akcija nadzora cestovnog prijevoza na autocesti A4

Djelatnici Inspekcije cestovnoga prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture proveli su u utorak, 14. lipnja 2022. godine simultanu akciju nadzora cestovnog prijevoza na autocesti A4 Zagreb-Goričan kod PUO "Sesvete", u smjeru Zagreba.

 

Međunarodna akcija nadzora cestovnog prometa, kojoj je Republika Hrvatska domaćin, provedena je u organizaciji Europskog nadzornog tijela za rad (ELA), a održava se u tjednu pojačanih kontrola cestovnog prijevoza na području Europe, sukladno godišnjem planu nadzora u organizaciji ECR-a (Euro Contrôle Route – udruženja europskih nadzornih tijela u cestovnom prometu) i ROADPOL-a (European Roads Policing Network – Udruga prometne policije).

 

 

Inspekcijski nadzor proveden je u suradnji s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija – Carinske uprave te Centra za vozila Hrvatske. U nadzoru su, u svojstvu promatrača, sudjelovali i predstavnici ELA-e te kolege iz Slovenije, Rumunjske, Slovačke, Estonije i Španjolske.

 

Predmet inspekcijskog nadzora bila je primjena prijevoznog i socijalnog zakonodavstva u cestovnom prijevozu s naglaskom na kontrolu prijevozne dokumentacije, uvjeta za vozila i vozače, kontrolu osovinskog opterećenja, najveće dopuštene mase i dimenzija vozila, kontrolu radnih vremena i odmora vozača.

 

 

Inspektori cestovnog prometa su tijekom akcije pregledali ukupno šest vozila pri čemu je utvrđeno ukupno sedam prekršaja (prekoračenje ukupne dopuštene mase, prekršaj neposjedovanja licencije/ potvrde o prijavi prijevoza za vlastite potrebe, prekršaj neispunjavanja posebnih uvjeta za vozilo te prekršaj manipuliranja podacima o radnom vremenu i obveznim odmorima vozača).

 

 

Nakon provedenog nadzora na autocesti A4, u popodnevnim satima, održan je i okrugli stol na temu analize cjelokupnog postupanja u inspekcijskom nadzoru, kao i dogovora oko buduće suradnje u inspekcijskim nadzorima iz područja cestovnog prometa.