PROJEKT CROCODILE 2: Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a na europskim cestovnim pravcima

HAC postavlja novi prometno-informacijski sustav i 1727 novih kamera

 

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) javljaju o početku implementacija novog prometno informacijskog sustava na autocesti A1 od čvora Dugopolje do naplatne postaje Karamatići i granice s BiH. U sklopu modernizacije sustava uvodi se i novi sustav videonadzora i videodetekcije.

 

„Kao i svaki novi sustav prije puštanja u upotrebu i ovaj mora proći testnu fazu i validaciju kako bi bili sigurni da će u stvarnim uvjetima pravovremeno reagirati. S obzirom na to da je sustav u fazi kada nije moguća odgoda implementacije i testiranja, ovo je jedini mogući vremenski period prije glavne turističke sezone kada se to može provesti, a kako bi sve bilo gotovo do kraja 2022.“, poručuju iz HAC-a.

 

Tijekom implementacije i testiranja opreme, zbog očuvanja sigurnosti prometa i samih korisnika, dolazit će do učestalih zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1 za sav promet. Promet će tijekom zatvaranja biti preusmjeren na obilazne pravce. Za svako zatvaranje dionice autoceste pravovremeno će se obavještavati javnost, pri čemu će se voditi računa o što je moguće manjoj mjeri opstrukcije prometa, a pri tome uzimajući u obzir i predstojeće praznike i blagdane. Na pojedinim obilaznim pravcima državnih cesta u tijeku su radovi te je moguće je stvaranje kraćih zastoja i kolone vozila.

 

 

Prva dionica koja se zbog uvođenja sustava i testiranja zatvara za sav promet je dionica od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići, to od 23. svibnja do 26. svibnja. Jedino ova dionica, u ovoj fazi, bit će zatvorena četiri dana. Na svim ostalim dionicama u idućim danima instalacija i testiranje obavljat će se po potrebi isključivo u noćnim satima i sukladno tome će se zatvarati dionice. Nakon turističke sezone, u rujnu, nastavit će se s implementacijom na ostalim dijelovima autocesta.

 

Projekt Crocodile

 

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile koji je pokrenut na europskoj razini. Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i time Republika Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Novi sustav uvelike će korisnicima olakšati planiranje putovanja i informiranja. Projekt sufinancira Europska unija – Instrument za povezivanje Europe.

 

Uz implementaciju novog prometno informacijskog sustava instalirat će se i novi sustav videonadzora i videodetekcije koji će značajno podići razinu sigurnosti. Analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama.

 

„Nove kamere bit će u mogućnosti brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije (vožnja u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo, pješak na cesti i sl.), a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju“, navode iz HAC-a.