VINKOVCI: Predavanje za mlade vozače

Edukacija o savjesnom upravljanju motornim vozilima za maturante 4. d razreda Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca u Vinkovcima.

 

 

Na obvezno korištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje i za vozače i za putnike u vozilu kao i na negativne utjecaje konzumiranja alkohola i opojnih droga na vozačeve sposobnosti upravljanja vozilom ukazao je policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU vukovarsko-srijemske Boris Klinec.

 

Interaktivno predavanje o čimbenicima koji utječu odnosno smanjuju vozačeve kognitivne i motoričke sposobnosti provedeno je kroz projekciju nekoliko promidžbenih spotova s prometnom tematikom kojima se prikazuju stradavanja osoba u prometnim nesrećama(alkohol, brzina, sigurnosni pojas, mobilni uređaj).

 

Analiza uzročnika pojedinih prometnih nesreća koju su učenici proveli uz podršku policijskog službenika zornije je prikazala statističke pokazatelje o stradavanju osoba u prometnim nesrećama, a prosječni izračun godišnjih uplata osiguravajućih društava za štete u prometnim nesrećama na području Vukovarsko-srijemske županije koji su učenici također na predavanju sačinili (isplate za materijalne štete, kao i za smrtno stradavanje i tjelesne ozljede osoba) ukazao je na alarmantne novčane iznose koji se izdvajaju samo za prometne nesreće.

 

Odgovorno, savjesno i zrelo ponašanje koje društvena zajednica očekuje od mladih ljudi pa tako i od mladih vozača, koji će svojim primjerom uspješnog samozaštitnog ponašanja u prometu razbijati predrasude o mladima kao lošim i nesavjesnim vozačima, maturanti vinkovačke Ekonomske škole prihvatili su ne kao izazov nego kao budući životni odabir.

 

Predavanje je policijski službenik Klinec zaključio mini anketom prikazavši četiri fotografije s očevida teških prometnih nesreća koje su se dogodile na području PU vukovarsko-srijemske. Zadatak učenika bio je naslutiti je li itko preživio stravične prizore vozila uništenih do neprepoznatljivosti. Nakon nekoliko trenutaka potpune tišine prolomio se tihi ženski glas…“nitko, nažalost?“ Zvono je prekinulo tišinu, ali učenici su i dalje sjedili i čekali odgovor policijskog službenika. „Vozač i suvozač u vozilu koje više ne možemo ni nazvati vozilom nego hrpom zgužvanog željeza – oni su preživjeli, iako su pri brzini od 220 km/h doživjeli prometnu nesreću“-kazao je za kraj policijski službenik, a razrednica profesorica Mirta Došen samo je policijskom službeniku konstatirala kako će uskoro dogovoriti novo predavanje na temu mladih vozača.