KOPRIVNICA: Edukacija roditelja o djeci - biciklistima

Dana, 12.03.2020.godine policijska službenica za prometnu preventivu u Postaji prometne policije Koprivnica, održala je edukaciju roditeljima polaznika petih razreda u Osnovnoj školi Koprivnički Bregi na temu osposobljena za upravljanje biciklom.

 

Prisutni su upozoreni kako djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Isto tako da za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu svi vozači bicikla mlađi od 16 godina. Noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili druge dijelove odjeće sa reflektirajućim dijelovima i na biciklu imati upaljeno prednje svjetlo. Bicikli moraju biti tehnički ispravni sa ugrađenim svim dijelovima, a biciklisti, kao i svi ostali sudionici u prometu, dosljedno poštovati sva prometna pravila i prometne propise koje djeca još ne znaju niti približno u dovoljnoj mjeri za sigurno sudjelovanje u prometu.

 

Ovom prilikom roditelji su pozvani na dosljedno poštivanje ovih zakonskih odredbi i nedozvoljavanje djeci ponašanja u suprotnosti sa zakonom i igru biciklima na cesti