Sindikat biciklista i PU Zagrebačka dijele svjetla neosvjetljenim biciklistima

U četvrtak 12.12. od 16:30 sati na zelenom valu kod Umjetničkog paviljona službenici Policijske uprave Zagrebačke koji će vršiti zaustavljanje i nadzor korištenja svjetala među vozačima bicikala.

 

Nitko neće dobiti kaznu, ali će prekršitelji biti upozoreni na zakonsku obavezu nošenja svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Oni koji svjetla nemaju dobit će ih na poklon, a oni uredno osvijetljeni dobit će simbolične nagrade.

 

Naime, dani su kratki, a obaveza je nositi upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bili vidljivi ostalim sudionicima u prometu.

 

Udruga "Sindikat biciklista" već petu godinu uz pomoć volontera provodi mjerenje biciklističke osvijetljenosti u Zagrebu i bilježi vrlo niske postotke korištenja svjetala među zagrebačkim vozačima bicikala. Uz male varijacije ovisno o godišnjem dobu, rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

 

Ova preventivno-edukativna akcija se provodi u sklopu projekta "Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama" financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, kojeg udruga ODRAZ - Održivi razvoj zajednice provodi u suradnji s Udrugom “Sindikat biciklista”, Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom Pro Velo Schweiz.