Zatvorene granice Europske unije

Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene od utorka 18. ožujka na 30 dana. Mjera je usuglašena na video sastanku lidera EU država

 

Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU. Zatvaranje granica praktički je počelo odmah u utorak nakon donošenja odluke jer je njemačka policija na aerodromu u Frankfurtu tijekom večeri počela vraćati putnike koji nisu iz EU na početne destinacije.

 

Bosna i Hercegovina

 

Pripadnici Oružanih snaga BiH se raspoređuju na granične prijelaze Gradiška, Brod i Šamac. Na svim otvorenim graničnim prijelazima bit će podignuti šatori za karantenu.

 

Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje najavilo je da će Vijeću ministara predložiti još stroži granični režim. Govori se da će sve osobe koje žele ući u BiH morati u 14-dnevnu karantenu u šatore s minimalnim komforom. To bi trebalo destimulirati sve one koji žele ući u BiH. Traži se ograničavanje željezničkog prometa za putnike. Najavljuje se da će vrhunac krize s koronavirusom biti za 15-ak dana.

 

Entitetske i kantonalne policije dobile su zapovijed da migrante koji su BiH drže u kampovima i onemoguće im izlaz iz njih (u gradove, mjesta…). Zasad u BiH i ljudi u pogrničnim područjima ne mogu više ulaziti samo s osobnom iskaznicom – za ulazak im je potrebna putovnica.

 

Iz Federalnog štaba civilne zaštite i MUP-a Kantona Sarajevo došla je zapovijed o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH znači totalnu obustavu kretanja, uključujući i vožnju u automobilima.

 

Slovenija

 

Samo se članovi obitelji ili zajedničkog domaćinstva mogu zadržavati na javnim površinama ili u šetnji, osiguravajući sigurnu udaljenost prema drugima prolaznicima. Zabranjeni su prijateljski, bliski kontakti s drugim osobama. Na put i s posla u osobnom automobilu može putovati do petero ljudi.

 

Slovenski mediji javljaju da ne funkcionira prekogranični radni režim s Hrvatskom i Austrijom, odnosno da djelatnici koji rade u drugim zemljama moraju u karantenu. Slovenski radnici još mogu u Italiju i natrag.

 

Zatvoreni su svi manji granični prijelazi s Italijom. Otvoreni ostaju Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok i Škofije. Od ponedjeljka je obustavljen cijeli javni prijevoz (autobusi i vlakovi). Obustavljen je zračni prijevoz. Na granici s Austrijom provode se zdravstveni pregledi svih putnika.

 

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji, koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje.

 

Crna Gora

 

Crna Gora zatvorila je granice za strane državljane. U državu mogu ući samo građani Crne Gore.

 

U Crnoj Gori obustavljen je javni i taksi prijevoz.

 

Zabranjen je prijevoz više od dvije odrasle osobe u putničkom motornom vozilu u isto vrijeme.

 

Mađarske

 

Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Mađarska će propuštati kamionski promet, odnosno opskrbna vozila uz stroge kontrole. Ta vozila se mogu kretati po strogo propisanim cestama i zaustavljati samo na unaprijed dogovorenim benzinskim stanicama.

Italija je crvena zona

 

Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan. Također, na slovenskoj granici s Italijom u tijeku je kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući. Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Osobama koje neće imati taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku neće biti dopušten ulazak u Sloveniju.

 

Austrija

Austrija je zatvorila svoje granične prijelaze.

 

U austrijskim gradovima Klagenfurtu, Grazu, Innsbrucku… ne naplaćuju se karte u parkirnim zonama u kojima je parkiranje vremenski ograničeno. Austrijski mediji javljaju da Beč priprema sličnu mjeru.

 

Srbija

 

Srbija je zatvorila sve svoje granične prijelaze u prometnom, željezničkom i riječnom prometu. U nju mogu ući samo teretni kamioni. Bit će obustavljen i međugradski autobusni i željeznički promet.

 

Ukrajina

 

Granice je zatvorila i Ukrajina – i to za strance. Također, oustvljen je sav javni prijevoz (autobusi, vlakovi i metroi).

 

Švicarska

 

Švicarska je zatvorila dio prijelaza s Italijom, Francuskom, Njemačkom i Austrijom. Veći prijelazi su još otvoreni jer mnogo medicinskih radnika iz Francuske i Italije radi u Švicarskoj.

 

Albanija

 

Albanija je zatvorila sve granične prijelaze.

 

Danska i Estonija

 

U Dansku i Estoniju se više ne može ući ako niste građani tih zemalja.

 

Slovačka

 

Granice je zatvorila Slovačka za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

 

Češka

 

Granice je u potpunosti zatvorila Češka za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.

 

Poljska

 

Od nedjelje Poljska ne dopušta ulazak onima koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

 

Rusija

 

Rusija zatvara granice za sve strane koji žele ući u tu državu – do 1. svibnja.

 

Njemačka

 

Njemačka do daljnjega neće primati izbjeglice.

 

Njemačka ograničava izlazak iz države za sva putovanja koja nisu urgentna. Nužan teretni promet će se propuštati. BBC izvještava da su Nijemci odlučili zatvoriti granice kako bi kontrolirali koronavirus, ali i zbog kupaca iz okolnih regija susjednih država, koji su ispraznili police trgovina u njemačkim trgovinama…

 

Francuska

 

Zatvaraju se francuske granice i ograničava mobilnost njezinih građana. Van iz svojih domova smiju samo zbog osnovnih potreba. Vojska će prevoziti bolesne u bolnice.

 

Španjolska

 

Španjolska je zatvorila granice za sve građene koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj državi.