ZAGREB: Brzina i nadalje prevladavajući prometni prekršaj

U vrijeme provođenja akcije nadzora cestovnog prometa u Zagrebu utvrđena su ukupno 782 prometna prekršaja, od čega je429 prekršaja nepropisne brzine

 

Tijekom vikenda, od 17. do 20. srpnja 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 782 prometna prekršaja, od čega je 49 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 429 prekršaja nepropisne brzine, 63 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 62 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 4 pod zabranom, 7 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 157 ostalih prekršaja.

 

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

- u subotu, 18. srpnja 2020. godine oko 21.35 sati, 48-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kroz Rakitje, gdje je mu je obavljenim nadzorom utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2.66 g/kg.

- u subotu, 18. srpnja 2020. godine oko 21.55 sati, 38-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se po Jadranskom mostu, gdje joj je obavljenim nadzorom utvrđena koncentracija alkohola u organizmu iste od 1.66 g/kg.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 3 vozača – sva tri testa negativna. Od 49 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (33,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su 8 mlada vozača (11,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa. Prilikom provođenja akcije, 13 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 15 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.