VIDEO: Plan protiv gužvi na splitskim prometnicama

Planirani infrastrukturni projekti na području splitske urbane aglomeracije

 

 

Prometne gužve svakodnevica su stanovnika Splita i okolice. Podaci o prometu ukazuju na to da se najveća zagušenja događaju na prilazima Gradu Splitu na lokacijama Širina (Solin) i Stobreč.

 

Količine prometa iskazane kroz prosječni godišnji dnevni promet (PGDP) za 2018. godinu upozoravaju na dvije ključne točke. Širina (Solin) bilježi u prosjeku 46.941 vozilo dnevno, a Stobeč 52.602 vozila na dan.

 

Zato se predviđa rekonstrukcija raskrižja Širina u Solinu ukupne vrijednosti 135 milijuna kuna. Dovršetak projektiranja je tijekom prve polovice 2020. godine.

 

Također, u planu je i projektiranje Mravinačke rampe, raskrižja državne ceste DC 8 i županijske ceste ŽC 6270, koje košta 15 milijuna kuna, te Zapadne rampe na Ulici Zbora narodne garde s cijenom od 35 milijuna kuna.

 

Na interventnom izlazu iz trajektne luke predviđa se izgradnja prometnice s dvije prometne trake, kao i na dionici gradske prometnice Polička ulica DC 410 od raskrižja s Trondheimskom od raskrižja s Ulicom slobode, čije projektiranje treba biti dovršeno ove godine.

 

Predviđeno je da Solinska ulica, dio nove državne ceste DC 432 dogradi u profil četverotračne prometnice.

 

Na Zagorskom putu (dio nove državne ceste DC 433 izgraditi će se dionica od 600 metara zbog povezivanja u funkcionalnu cjelinu.

 

Rekonstrukcija raskrižja Stobreč će koštati 4,5 milijuna kuna, a dovršetak projektiranja se očekuje ove godine.

 

Beza cesta Čvor Mravinice – Čvor Karepovac – Čvor TTTS košta 336,6 milijuna i u postupku je javne nabave.