U MODI SU NOVA PRAVILA: 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

U sklopu obilježavanja predstavljena je službena kampanja „U modi su nova pravila“ kojoj je cilj informirati i educirati sve sudionike u prometu o novim prometnim pravilima

 

Hrvatski sabor je 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa koji se ove godine obilježava po treći puta i to pod sloganom „Vozim odgovorno, stižem sigurno“.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, nositelj je raznih aktivnosti kojima građane informira i educira o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako putem službenih i društvenih mreža tako i u posebnim informativnim kornerima u deset hrvatskih gradova.

 

Obilježavanje prati kampanja „U modi su nova pravila“ kojoj je cilj informirati vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu te stručnu i širu javnost o novim prometnim pravilima, educirati ih o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu te dodatno podići svijest o nužnosti poštivanja novih pravila koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZSPC).

 

 

„Godišnje na hrvatskim cestama strada oko 12.000 osoba, od kojih prosječno 300-tinjak izgubi život, a najviše su ugrožena djeca, mladi i druge skupine poput biciklista, mopedista, motociklista i pješaka. Ipak, ohrabrujuća je vijest što sigurnost cestovnog prometa u Hrvatskoj, prema statističkim pokazateljima, iz godine u godinu bilježi trend poboljšanja. Osim Zakona o sigurnosti prometa na cestama, veliki utjecaj na smanjenje smrtnosti na našim cestama ima i šesti Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa koji je donijela Vlada Republike Hrvatske za razdoblje 2021. - 2030. godine, a kojim nastavljamo težiti poboljšanju sigurnosti prometa na cestama. Upravo su informiranje i edukacija javnosti te odgovorno ponašanje svih nas pojedinaca među ključnim faktorima pozitivnih promjena“, istaknuo je Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

 

 

Među osnovnim ciljevima koje želimo postići izmjenama i dopunama ZSPC-a je ukupno smanjenje broja prometnih nesreća i stradavanja u njima te dodatno utjecanje na svijest sudionika u prometu s ciljem smanjenja stradavanja u prometnim nesrećama.

 

S obzirom na to da u prometu svakodnevno svjedočimo sve većem broju vozila na električni pogon, bilo je nužno zakonski urediti i sudjelovanje takvih vozila u cestovnom prometu. Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama odsad je definirana posve nova kategorija vozila – osobna prijevozna sredstva, a odnosi se na ona vozila koja nisu razvrstana niti u jednu postojeću kategoriju vozila te čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h. To su vozila poput električnih romobila, električnih monocikala, hoverboarda, segwaya i drugih sličnih vozila koje sve češće susrećemo u urbanim sredinama.

 

 

Isto tako, u Zakon su uključena i pravila koja se odnose upravo na vozače te nove kategorije vozila. Tako je, primjerice, dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima 14 godina, a nošenje zaštitne kacige obavezno. Također, na osobnim se prijevoznim sredstvima smije prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu (ne u ili na oba!). Jedno se pravilo odnosi i na obvezu nošenja reflektirajućeg odjevnog predmeta i osvjetljavanja vozila tijekom noći i u slučajevima smanjene vidljivosti.

 

Informativna i edukativna događanja za građane

 

Ovogodišnje obilježavanje najavljeno je centralnim događanjem kroz reviju urbanih vozila, informativne kornere i edukativne sadržaje pripremljene za širu javnost, održanima 20. listopada na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića gdje su se mnogobrojni građani mogli neposredno upoznati i educirati o novim pravilima.

 

 

Također danas, 21. listopada, na sam dan obilježavanja, osim u Zagrebu, građani se u još devet hrvatskih gradova – Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Velikoj Gorici, Karlovcu, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu – na glavnim trgovima ili pak istaknutim središnjicama, od 10 do 14 sati imaju priliku upoznati s izmjenama i dopunama Zakona u interaktivnom informativnom centru, kao i zaigrati edukativni kviz te preuzeti informativni letak.

 

„Pozivamo sve građane da se informiraju o novim pravilima jer je svaki sudionik cestovnog prometa odgovoran za primjenu prometnih pravila u vožnji, onih najnovijih kao i svih dosadašnjih, kako bi on i oni oko njega sigurno stigli do svog odredišta“, poručio je Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije pri Ministarstvu unutarnjih poslova.