MARTINJE NA PROMETNICAMA: Upozorenje za vozače koji konzumiraju alkohol

Tijekom prvih deset mjeseci 2022. godine samo na području Policijske uprave zagrebačke evidentirano 939 prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, što je povećanje za 17,2% u odnosu na isti period prošle godine

 

U petak, 11. studenoga 2022. godine obilježava se „Martinje“ – narodni običaj krštenja mošta te se u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića.

 

Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici svih policijskih uprava će od petka 11. studenoga 2022. godine pa do ponedjeljka 14. studenoga 2022. godine, od 22 do 6 sati pojačano postupati u prometu s ciljem sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja.

 

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

Ujedno, navedenih dana će policijski službenici kroz redovnu službu pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“- vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice te nepropisne uporabe mobitela.

 

Preporuke za vozače koji konzumiraju alkohol:

 

  • ne sjedajte za upravljač vozila
  • osigurajte si prijevoz,
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu,
  • budite odgovorni prema sebi i drugima.

 

Ističemo kako je u prvih 10 mjeseci 2022. godine samo na području Policijske uprave zagrebačke evidentirano 939 prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, što je povećanje za 17,2% u odnosu na isti period prošle godine (u prvih 10 mjeseci 2021. godine zabilježena je 801 prometna nesreća koju su skrivili vozači pod utjecajem alkohola).

 

U prometnim nesrećama koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola je poginulo osam osoba (tijekom prvih 10 mjeseci 2021. godine poginuo je isti broj osoba) odnosno radi se o 25,0% od ukupnog broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama na području Policijske uprave zagrebačke (smrtno su stradale ukupno 32 osobe). Nadalje, u prometnim nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, 455 osoba je ozlijeđeno.

 

Broj osoba ozlijeđenih u tim prometnim nesrećama je u porastu u odnosu na 2021. godinu, kada je u istom periodu u takvim prometnim nesrećama ozlijeđeno ukupno 311 osoba, odnosno radi se o porastu od 46,3%.

 

Osim toga, u istom vremenskom periodu utvrđen je 4221 prekršaj upravljanja vozača pod utjecajem alkohola, a što je povećanje za 3,5% u odnosu na isti period 2021. godine kada je evidentirano 4079 takvih prekršaja.

 

Tijekom svakog vikenda provode ciljanje aktivnosti sa ciljem povećanja sigurnosti prometa na cestama i to u okviru akcija „Alkoholi droge“ te „Brzina“. Tijekom provođenja tih akcija alkotestiraju se svi zaustavljeni vozači te se sankcioniraju prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća s posebnim fokusom na sankcioniranje prekršaja četiri glavnih ubojica u prometu: alkohol, brzina, korištenje mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa.