NADZOR PROMETA: U Zagrebu za vikend 755 prometnih prekršaja

Tijekom vikenda, od 4. do 7. rujna 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 755 prometnih prekršaja, od čega 44 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 448 prekršaj nepropisne brzine, 61 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 35 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 6 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 154 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U petak, 4. rujna oko 20.30 sata, 59-godišnjak je pod utjecajem alkohola (1,88 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se ulicom 30. svibnja u Bregani. Nakon što je isključen iz prometa smješten je na otrježnjenje te mu je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati.

 

U ponedjeljak, 7. rujna oko 4.45 sati, 22-godišnjakinja je prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola (1,72 g/kg) upravljala osobnim automobilom osječkih registarskih oznaka, a kretala se Selskom cestom u smjeru sjevera. Dolaskom do Ulice baruna Filipovića naletjela je na betonski otok. U prometnoj je nesreći nastala materijalna šteta. Vozačica je tada isključena iz prometa te će biti prepraćena na Prekršajni sud u Zagrebu.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe – test negativan.

 

Od 44 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 19 vozača (43,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su dva mladih vozača (14,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, tri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i šest osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.