NADZOR PROMETA: U Zagrebu za vikend 541 prometni prekršaj

Rezultati akcije pojačan nadzor vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

 

Tijekom vikenda, od 28. do 31. kolovoza 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 541 prometni prekršaj, od čega 41 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 267 prekršaja nepropisne brzine, 62 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 37 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, devet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 109 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U subotu, 29. kolovoza oko 23.40 sati, 52-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ljubljanskom avenijom u smjeru zapada. Obavljenim nadzorom i alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija od 2,09 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa, uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud.

 

Istoga dana oko 3.12 sati 36-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Avenijom pape Ivana Pavla II u smjeru jugoistoka. Dolaskom do raskrižja s državnom cestom D-30 sudjelovala je u prometnoj nesreći s materijalnom štetom, a obavljenim alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija od 3,13 g/kg alkohola u organizmu. Vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola te je smještena u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otriježnjenja dok je Optužni prijedlog protiv nje podnesen nadležnom sudu.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe – test negativan dok su dvije osobe odbile testiranje.

 

Od 41 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 16 vozača (39 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su četiri mlada vozača (9,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i deset osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.