Koje je motorno ulje "ono pravo" za vaš automobil?

Zašto su motorna ulja tako važna i drugi odgovori u svezi s njima.  Zašto vaše vozilo za svoj rad treba motorno ulje, koje je pravo i koliko košta? Uz pomoć stručnjaka za maziva potražili smo najvažnije informacije o ulozi motornog ulja u održavanju vašeg vozila

 

piše: LUDVIK PEVEC

Zašto je vozilu potrebno motorno ulje?

U cestovnom prometu unatoč mnogim alternativama većina vozila idu na motorni pogon s unutarnjim izgaranjem. Oni za svoj besprijekoran rad nužno trebaju motorno ulje.

Glavna uloga motornog ulja je da osigura neprekinut tekući mazivi film između dvije površine koje se gibaju, što značajno smanjuje trenje. Druga važna funkcija je odvajanje i prijenos topline na motorni rashladni sustav.

 Uporabom kvalitetnog ulja smanjuje se trošenje pokretnih dijelova motora tijekom rada na minimumu. Zato je za uglađen rad motora potrebno neprestano obnavljati motorno ulje.

Ujedno motorna ulja koja su danas na tržištu pridonose tome da su troškovi održavanja vozila niži te da se vozite u ekonomičnijim vozilima koja imaju veću moć, troše manje goriva i imaju čišći ispuh. Rad motora je pouzdaniji i trajniji, što pozitivno utječe i na sigurnost u cestovnom prometu.

Koje motorno ulje je pravo?

Postoji vrlo velika ponuda motornih ulja različite kvalitete i za različite namjene. Priznate svjetske institucije razvrstale su motorna ulja s obzirom na njihovu viskoznost i kvalitetu. Temeljem toga lakše ćete se odlučiti za ono koje je primjereno za vaše vozilo.

Viskoznost motornih ulja je određena s obzirom na to kako tekuće, odnosno kako gusto je ulje.

Faktor viskoznosti je najvažnija karakteristika ulja te se mijenja s temperaturom. Viskoznost zato opisujemo pomoću razreda koji su određeni mjerenjem viskoznosti na različitim temperaturama. Pogledajmo primjer s brojkom i slovom W (Winter):  10 W označuje ulja koja su primjerena za uporabu na niskim temperaturama.

 

Što je brojka niža to je niža viskoznost na niskim temperaturama. To znači da je ulje više tekuće i brže dođe do svih mjesta za mazanje, što utječe na manje trošenje motora.

Viskoznost ulja koja su primjerena za uporabu na višim temperaturama označena je samo brojkom, bez slova (npr. 40).

Razredi viskoznosti motornih ulja su: 0 W, 5 W, 10 W, 15 W za hladnija podneblja, 20, 30, 40 za umjerenija podneblja te razredi 50 i 60 za vruće podneblje i najteže radne uvjete.

Suvremena multigradna motorna ulja spajaju karakteristike ulja za zimske i ljetne temperature, zato ih se može koristiti kroz cijelu godinu. Kod označavanja takvog ulja zajedno su navedene obje gore spomenute oznake, na primjer 10W-40.

Kako odabrati pravu viskoznost?

Neki proizvođači, prije svega oni s Dalekog Istoka, ne preporučuju razred viskoznosti jer vozila dostavljaju na različite kontinente. Ni generalni uvoznici to često ne navode. 

Stoga s obzirom na kretanje ljetnih i zimskih temperatura na našem području preporučujemo sljedeće razrede viskoznosti: 5W-30, 5W-40, 10W-40, 10W-50, 15W-40 in 15W-50.

***

izvor: Triglav osiguranje

linik: https://www.triglav.hr/savjeti/koje-motorno-ulje-je-pravo-za-vas-auto