Ožujak 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

MATAIJA: Drastično povećanje kazni za počinitelje najtežih prometnih prekršaja

U Temi dana HRT-a gostovali su voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija i bivši načelnik prometne policije, prometni stručnjak doc. dr. sc. Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti

Promjene koje dolaze iz MUP-a donose drastično veće kazne za prometne prekršaje. Prvi put predložena je mjera kojom će se recidivistima privremeno oduzeti vozilo. Tako će dvogodišnje pauziranje i ponovno polaganje vozačkog ispita pogoditi one vozače koji najviše "divljaju na cestama". Vlada je takav prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama uputila u Sabor. Cilj je povećati sigurnost na cestama i smanjiti broj najtežih prekršaja koji se najčešće povezuju s crnom statistikom na hrvatskim cestama. Lani je na njima poginulo 317 osoba.  

Josip Mataija je potvrdio drastično povećanje kazni za počinitelje najtežih prometnih prekršaja i nabrojio ih. 

- Vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila, pod utjecajem droga, odbijanja alkotesta, vožnja u suprotnom smjeru, vožnja bez vozačke dozvole. To su oni prekršaji koje normalni vozači uopće ne bi smjeli raditi. Cilj nam je da takvi vozači ne budu više na hrvatskim prometnicama, istaknuo je.

Rajko Horvat komentirao je krajnju mjeru oduzimanja vozila i rekao koje joj mjere prethode.

- Intencija je kazniti one koji opetovano ne poštuju najteže prometne propise poput vožnje pod utjecajem alkohola, velike brzine i sl. To su prekršaji koji dovode do teških prometnih nesreća. Nije to novost. Europa ima takav sustav, rekao je.

Koliko je potrebno negativnih kaznenih bodova da se oduzme vozačka dozvola i polaže ponovno ispit, hoće li umirovljenici morati plaćati liječnički pregled obavezan prilikom produljenja vozačke dozvole osoba starije životne dobi, kakve su kazne i posljedice korištenja mobilnog telefona, hoće li se povećati broj kontrola na cestama, bi li trebalo ponavljati znanje koje smo naučili u autoškoli te o cjeloživotnom obrazovanju, pogledajte u video prilogu. 

.....

Pogledajte video:

http://vijesti.hrt.hr/500092/mataija-drasticno-povecanje-kazni-za-pocinitelje-najtezih-prometnih-prekrsaja?jwsource=cl

.....

izvor: HRT

Poslijednja izmjena dana Petak, 29 Ožujak 2019 05:50