HAK: Preventivno - edukativni program "Zlatne godine"

U suradnji s domicilnim autoklubovima projekt realiziran u Križevcima, Cerniku kod Nove Gradiške, Poreču, Čakovcu te Zagrebu, u Matici umirovljenika grada Zagreba

 

Statistika pokazuje da sve češće u prometnim nesrećama stradaju osobe starije životne dobi. Potaknuti tim problemom u Hrvatskom autoklubu kreirali smo edukativno- preventivni projekt “Zlatne godine”. Mr. sci. Krešimir Viduka, koji provodi program, u neposrednoj komunikaciji s polaznicima edukacije elaborira problematiku ukazujući na specifične poteškoće s kojima se stariji sudionici u prometu susreću.

 

 

Problem sudjelovanja u prometu u poznijim godinama u svojstvu vozača odnosno pješaka detaljno je obrađen u knjižici „Zlatne godine“. Kako bi procijenili svoje sposobnosti aktivnog sudjelovanja u prometu nazočni rješavaju samo evaluacijski test. Rezultati provjere mogu im pomoći pri donošenju odluke da u pojedinim situacijama (npr. noćna vožnja, vožnja po kiši) ili trajno odustanu od vožnje odnosno prepuste volan drugima. Tijekom predavanja sudionici rješavaju i kratki, pet minutni test o poznavanju prometnih propisa i pravila. Edukacija traje 60 minuta, a HAK nazočnima daruje prikladne promotivne poklone.

 

Za sada je u suradnji s domicilnim autoklubovima projekt realiziran u Križevcima, Cerniku kod Nove Gradiške, Poreču, Čakovcu te Zagrebu, u Matici umirovljenika grada Zagreba.