KRIŽEVCI: Održane info-točke na temu tzv. „4 glavne ubojice u prometu“

Ciljano se provode preventivne akcije za mlade vozače, vozače bicikala, moped i motocikala te pješake i vozače traktora

 

Policijski službenici Policijske postaje Križevci su dana 13. srpnja 2022. godine na ugroženim lokacijama u Križevcima na Trgu sv. Florijana, u Ulici Franje Markovića, u mjestu Ivanec Križevački i mjestu Novi Glog održali info točke usmjerene na tzv. „4 glavne ubojice u prometu“, mlade vozače, vozače bicikala, moped i motocikala te pješake i vozače traktora.

 

 

Ovom prilikom su svi vozači upozoreni na obveze koje kao sudionici u prometu moraju poštivati, kao i na posljedice i sankcije koje ih slijede ukoliko se istih ne pridržavaju. Osim savjeta kako se u prometu ponašati odgovorno i sigurno, dijeljeni su i preventivni letci i brošure te reflektirajući prsluci, a poseban naglasak usmjeren je na problem konzumacije alkohola, a potom i sudjelovanja pod utjecajem alkohola u prometu na cesti.

 

 

S obzirom na sezonu poljoprivrednih radova i povoljne vremenske uvjete, vozačima traktora posebno je skrenuta pozornost na obvezu registracije vozila, oprez prilikom vršenja radnji sa vozilom prvenstveno prilikom skretanja, te obvezu uklanjanja blata sa kotača prilikom uključivanja u promet, a vozačima bicikala, mopeda i motocikala da kao jedna od najugroženijih i najrizičnijih skupina sudionika u prometu budu strpljivi te da poštuju prometne znakove zabrane parkiranja i zaustavljanja kao i prometne znakove kojima se regulira promet na raskrižju, da održavaju razmak između vozila i izbjegavaju nepotrebna pretjecanja vozila i „slalom vožnju“ kao i iznenadna zaustavljanja te da pravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da namjeravaju izvršiti određenu radnju sa vozilom, a posebnu pozornost da obrate na pješake i djecu u prometu.

 

Cilj ovih preventivnih akcija je pozitivno utjecati na svijest svih sudionika u prometu u cilju sprečavanja kršenja prometnih propisa, događanja prometnih nesreća i stradavanja sudionika i imovine.