DUBROVNIK: Teške prometne nesreće motociklista

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježene su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe teže, a jedna je lakše ozlijeđena. S materijalnom štetom zabilježene su četiri prometne nesreće.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 748 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te su tako 462 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 46 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 22 osobe prekršajno su sankcionirane zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a 12 osoba je sankcionirano zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

- Od ostalih prekršaja izdvajamo 49 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 24 mjere poduzete zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u Veloj Luci

Najveća koncentracija alkohola od 1,92 g/kg izmjerena je u večernjim satima u subotu, 5. rujna, 30-godišnjaku koji je upravljao mopedom dubrovačkih registarskih oznaka, a zaustavljen je tijekom redovne prometne kontrole, nakon što se prvotno nije zaustavio na znak ovlaštene službene osobe za zaustavljanje.

Vozač je isključen iz prometa i zadržan u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je prekršajno sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 23 tisuće kuna i jednogodišnjom zabranom upravljanja vozilima A kategorije.

To je ujedno najveća izrečena novčana kazna u proteklom tjednu.

Tijekom proteklog vikenda dogodile su se dvije prometne nesreće s teže ozlijeđenim osobama

Tijekom proteklog vikenda u dvije prometne nesreće koje su se dogodile na području Mokošice i Župe dubrovačke dvoje motociklista teže su ozlijeđeni.

Prva prometna nesreća se dogodila oko 2 sata, 5. rujna u Ulici Bartola Kašića u Mokošici, kada je 17-godišnjak, prije stjecanja prava na upravljanje motociklom i bez zaštitne kacige na glavi, upravljao neregistriranim i neosiguranim motociklom te je, uslijed neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik kada je dobio teže tjelesne ozljede.

Nakon ukazane liječničke pomoći, zadržan je na liječenju u dubrovačkoj bolnici.

Druga prometna nesreća se dogodila u večernjim satima jučer, 6. rujna u Mlinima u Župi dubrovačkoj, kada se 37-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registracijskih oznaka uključivao u promet na državnu cestu D-8 i pritom oduzeo prednost prolaska motociklu dubrovačkih registarskih oznaka kojim je, bez propisane zaštitne kacige, upravljao 28-godišnjak te je došlo do sudara osobnog vozila i motocikla.

Uslijed pada na kolnik, vozač motocikla zadobio je teže tjelesne ozljede te je, nakon ukazane liječničke pomoći, zadržan na liječenju u dubrovačkoj bolnici.