Zašto je toliko važan tlak u gumama?

Tlak u gumama automobila izuzetno je važan iz više razloga, prvi je sigurnost

 

Sigurnost: Pravilan tlak u gumama ključan je za sigurnost vožnje. Gume s ispravnim tlakom pružaju optimalno prianjanje na cestu, što poboljšava kontrolu nad vozilom, skraćuje zaustavni put i smanjuje rizik od iznenadnog gubitka kontrole ili akvaplaninga.

 

Učinkovitost goriva: Gume s pravilnim tlakom smanjuju otpor kotrljanja, što pomaže u smanjenju potrošnje goriva. Kada su gume podnapumpane ili prednapumpane, automobil troši više goriva jer motor mora raditi teže kako bi nadoknadio otpor trenju s podlogom (asfalt na cesti).

 

Trošenje guma: Nepravilno napuhane gume mogu se neravnomjerno trošiti. Ako su gume prenisko napuhane, može doći do prekomjernog trošenja na rubovima guma. Ako su gume previsoko napuhane, može doći do prekomjernog trošenja u središnjem dijelu gume. Pravilan tlak produžuje životni vijek guma i smanjuje potrebu za njihovom zamjenom.

 

Stabilnost i udobnost: Pravilan tlak u gumama pridonosi stabilnosti vozila i poboljšava vožnju. Previše mekane ili pretvrde gume mogu utjecati na udobnost putovanja i mogu uzrokovati neugodne vibracije i podrhtavanja.

 

Smanjenje rizika od oštećenja: Prekomjerno niski tlak u gumama može dovesti do oštećenja unutarnje strukture gume, poput prelaska prepreka, udaraca u rubnik ili udarca u udubinu. Pravilan tlak smanjuje rizik od ovakvih oštećenja.

 

Za održavanje sigurnosti, efikasnosti i dugovječnosti guma i vozila, redovito provjeravajte i održavajte pravilan tlak u gumama prema preporukama proizvođača vašeg automobila. Obično se preporučuje provjera tlaka barem jednom mjesečno i prije dužih putovanja.

 

 

Oznake za tlak u gumama automobila nalaze se na nekoliko mjesta. Evo najčešćih mjesta gdje možete pronaći oznake za tlak u gumama:

 

U vratima vozačeve strane: Oznake za preporučeni tlak u gumama često se nalaze na unutarnjoj strani vrata vozačeve strane. Na tom mjestu nalazi se pločica ili naljepnica s informacijama o preporučenom tlaku za prednje i stražnje gume. Ova pločica također može sadržavati informacije o opterećenju vozila i veličinama guma koje se preporučuju za uporabu na vozilu.

 

U priručniku za vlasnika: U priručniku za vlasnika vašeg automobila možete pronaći detaljne informacije o preporučenom tlaku za gumama. U priručniku su obično navedeni preporučeni tlakovi za različite uvjete vožnje, kao što su puni kapacitet, putovanje s teretom ili vožnja na autocesti.

 

Na poklopcu rezervoara za gorivo: Ponekad se oznake za tlak u gumama mogu nalaziti na unutarnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo. Ovo je manje uobičajeno, ali ponekad proizvođači koriste tu lokaciju za pružanje informacija o preporučenom tlaku.

 

Ako niste sigurni o preporučenom tlaku za gume svog automobila, uvijek možete provjeriti priručnik za vlasnika ili se obratiti lokalnom servisu ili prodavatelju guma kako biste dobili pravilne informacije. Važno je redovito provjeravati i održavati pravilan tlak u gumama kako biste osigurali sigurnost i učinkovitost vašeg vozila.