SAVJETI: Aquaplaning ili proklizavanje auta po kiši? Kako reagirati?

Po kiši uvijek prisutna opasnost je vodeni klin odnosno aquaplaning

 

 

Za one koji to srećom još nistu iskusili, aquaplaning je situacija u vožnji kada se s prevelikom brzinom dovezete na veću količinu vode – to može biti veća mlaka ili mani potočić preko ceste ili ste samo prebrzi u odnosu na trenutnu količinu vode na cesti – a gume gube kontakt s podlogom.

 

U tom se slučaju ne smijete prestrašiti, već uz što manje ispravke s volanom prebroditi neugodnu podlogu, jer bi panično okretanje volana moglo uzrokovati nesreću. Dok prednji kotači plivaju, ne mogu utjecati na smjer automobila, a kada opet dođu u kontakt s podlogom, auto će s trzajem skrenuti tamo kuda su kotači okrenuti. Možete se spasiti i korištenjem sklopke, jer ćete tako odvojiti motor od kotača i time odteretiti pogonske kotače od dodatnih sila, koje bi mogle prevagnuti na stranu proklizavanja, a volan pustite što više na miru, odnosno samo ga nježno okrećite u smjer u kome želite da auto skrene kada kotači opet dobiju kontakt s podlogom. Osim toga promatrajte cestu ispred sebe. Veće količine vode, koje uzrokuju vodeni klin, obično se mogu vidjeti unaprijed.

 

Savjeti za sigurnu vožnju po kiši:

 

1. Redovito održavajte brisače. Kada brisači počnu ostavljati neobrisane tragove (crte), vrijeme je za zamjenu. Pobrinite se i da imate dovoljnu količinu tekućine za pranje stakala. To će pomoći prije svega kod slabe kiše i kada je cesta masna.

 

2. Morate biti posebno oprezni kada kiši nakon dugog razdoblja suhog vremena. U tom se slučaju na cesti nakupi prašina, motorno ulje, masnoća i druge nečistoće. Kada se sve to pomiješa s vodom, cesta postane vrlo klizava. Kroz neko vrijeme kiša dakako sve to ispere, zato je tijekom prvih nekoliko sati najopasnije.

 

3. Izbjegavajte rub ceste, jer se tamo često nakuplja voda. Radije vozite po sredini svoje vozne trake.

 

4. Ako ispred sebe vidite veliku lokvu, pokušajte je izbjeći ili se zaustaviti ispred nje, jer je teško procijeniti njezinu dubinu i što se skriva u njoj. Pritom izbjegavajte nagle manevre, jer biste mogli izgubiti nadzor nad vozilom. Ako u lokvu uđete samo s jednom stranom automobila, auto se može početi zanositi, a ako vozilom uđete u preduboku lokvu, voda može oštetiti električne sustave ili motor.

 

5. Ako auto dođe na vodeni klin (aquaplaning), nemojte naglo kočiti i nemojte okretati volan, jer vas može zanijeti kada kotači opet dobiju kontakt s podlogom. Pritisnite papučicu sklopke da se pogonski kotači slobodno okrenu, a istovremeno maknite nogu s papučice za gas i vozite ravno, dok auto opet ne dobije kontakt s podlogom.

 

6. Ako vaš automobil ima dnevna svjetla, provjerite jeste li otraga uopće osvijetljeni. Neki automobili su u tom slučaju osvijetljeni samo sprijeda, stoga upalite oborena svjetla kako bi vas vozači iza vas vidjeli.

 

7. Smanjite brzinu. Kada jako kiši, teško je vidjeti druga vozila, prometne znakove i cestu, zato vozite polaganije. Ako ćete voziti prebrzo, trebat ćete više vremena za zaustavljanje ili prilagođavanje okolnostima na cesti.

 

8. Ne vozite preblizu velikih teretnih vozila ili autobusa. Ispod njihovih velikih kotača u velikoj širini se raspršuje voda, što vam još dodatno smanjuje vidljivost. Također pazite prilikom pretjecanja tih vozila. Budite brzi i oprezni.

 

9. Prije svega u naseljima pazite na pješake i bicikliste, kako ih ne biste zalili vodom prilikom vožnje preko mlaka. Smanjite brzinu i pokušajte zaobići mlake i voziti dalje od ruba ceste.