STATISTIKA: Muškarci u Hrvatskoj se na posao voze autom dok žene pješače

Anketa o prometnim navikama stanovnika Republike Hrvatske

Kako pokazuju rezultati ankete Državog zavoda za statistiku, koja se provodila tijekom rujna, listopada i studenoga 2017., stanovnici Hrvatske većinu putovanja ostvare osobnim vozilom (60%) i pješice (23%). Polovica, točnije 51%, kućanstava ima jedno osobno vozilo, 24% kućanstava ima dva i više vozila, dok četvrtina kućanstava nema osobno vozilo.

Kad se promatraju putnički kilometri ostvareni osobnim vozilima, najviše ih se prijeđe vozilima na dizelsko gorivo (51%), dok ih je 47% ostvareno osobnim vozilima na benzin. Preostali postotak otpada na osobna vozila koja pokreću ostale vrste goriva. Oni koju putuju osobnim vozilima često to čine sami jer prosječna popunjenost osobnog vozila iznosi 1,6 osoba. Iako su osobna vozila prvi odabir anketiranih stanovnika Hrvatske, anketare Državnog zavoda za statistiku itekako je zanimalo kako i koliko se koriste i ostala prijevozna sredstva.

Postoji razlika u prometnim navikama žena i muškaraca. Iako među prometnim sredstvima kojima se koriste dominira osobno vozilo, razlikuje se postotak u kojem se njime služe. Muškarci gotovo dvostruko više putuju kao vozači osobnih vozila (60% naspram 33% žena vozačica osobnih vozila). Žene također više putuju pješice (30% žena naspram 16% muškaraca). Međutim, žene, s prosjekom od 10,2 kilometra dnevno, prijeđu čak 6 kilometara manje nego muškarci.

Udaljenosti do 300 kilometara određuju se kao putovanja na kraćoj udaljenosti i na njima je 6,5% putovanja ostvareno autobusom. Udaljenosti od 300 do 1 000 kilometara definiraju se kao putovanja na srednjoj udaljenosti i na njima je 2,9% putovanja ostvareno avionom. Jedan od najzdravijih načina kretanja zasigurno je vožnja bicikla. Mnogi vožnju na dva kotača ne zaboravljaju ni zimi, a ona odavno nije rezervirana samo za slobodno vrijeme. Biciklisti prosječno prijeđu 3,5 kilometara po putovanju.