SAVJETI: Kako pretjecati velika vozila?

Pretjecanje kamiona zahtijeva pažljivo planiranje i sigurnost na cesti. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti prilikom pretjecanja velikih vozila, kamiona, šlepera i autobusa:

 

  1. Procijenite situaciju: Proučite promet oko sebe i provjerite ima li dovoljno slobodnog prostora za sigurno pretjecanje. Osigurajte da je vidljivost dobra i da nema prepreka na cesti.

  2. Održavajte razmak: Držite siguran razmak iza kamiona kako biste imali dovoljno vremena za procjenu situacije i reakciju u slučaju neočekivanih događaja.

  3. Upotrijebite žmigavac: Prije nego što krenete u pretjecanje, obavezno upotrijebite žmigavac kako biste signalizirali svoje namjere drugim vozačima.

  4. Pogledajte promet iznad ramena: Provjerite mrtvi kut i provjerite da nema vozila koja pokušavaju pretjecati vas dok se vi pripremate za pretjecanje.

  5. Povećajte brzinu: Povećajte brzinu kako biste postigli siguran razmak od kamiona. Pripazite da ne prekoračite dopuštenu brzinu ceste.

  6. Osigurajte dovoljno prostora: Prije nego što se vratite u desni trak, osigurajte dovoljno prostora između sebe i kamiona. Kamionima je potrebno više vremena da se zaustave, pa osiguravanje odgovarajućeg razmaka pomaže u smanjenju rizika.

  7. Smanjite brzinu pri povratku u trak: Kada ste sigurno pretekli kamion, postupno smanjite brzinu kako biste se vratili u desni trak.

  8. Isključite žmigavac: Nakon što ste se vratili u desni trak, isključite žmigavac kako biste signalizirali da ste završili s pretjecanjem.

  9. Održavajte stabilnost: Izbjegavajte naglo kočenje ili ubrzavanje tijekom pretjecanja kako biste održali stabilnost svojeg vozila i vozili sigurno.

  10. Pratite promet ispred sebe: Nakon što ste se vratili u desni trak, obratite pažnju na promet ispred sebe i druge vozne uvjete.


Važno je naglasiti da je sigurnost na cesti uvijek najvažnija. Ako niste sigurni ili uvjereni da možete sigurno izvesti pretjecanje, bolje je pričekati povoljniju priliku.