SAVJETI EKO VOŽNJE: Često provjeravajte pritisak u gumama

Vožnja s gumama čiji pritisak iznosi samo 50 kPA (o,5 kb/cm2) manje od propisanog, smanjuje efikasnost goriva za 2%, a čak za 4% u gradskim i prigradskim područjima.

 

S obzirom da se oko 20 % energije potrebne za vožnju automobila koristi za svladavanje otpora kotrljanja, važno je imati propisani tlak zraka u gumama. Povećanje toga otpora izravno utječe na povećanje potrošnje goriva.

Proizvođač je točno propisao pritisak zraka u gumama za prazno vozilo s vozačem i za maksimalno opterećenje. Pridržavajte se propisanoga.

Vožnja s preniskim pritiskom zraka u gumama, producira višestruku štetu: zbog povećanih otpora kotrljanja povećava se nepotrebno trošenje guma, pogoršavaju se i vozna i upravljačka svojstva automobila, a potrošnja goriva se povećava.

Veće opterećenje vozila zahtijeva veći pritisak u gumama.

Bar jednom mjesečno prekontrolirajte pritisak zraka u gumama. Posebno prije dužih putovanja, ali i nakon putovanja zbog povratka na uobičajeno. Time ćete povećati i vijek trajanja guma.

Osim što će vam vožnja biti nešto neudobnija, isplativije je voziti s „više zraka u gumama“. Ne pretjerujte, držite se propisanoga i redovito kontrolirajte.