CRNI PROMETNI VIKEND: Ceste odnijele pet života, 3800 prekršaja!

Prošlog vikenda na hrvatskim cestama poginulo je pet osoba, izvijestila je policija koja je u pojačanom nadzoru prometa zabilježila više od 3800 prometnih prekršaja pri čemu se 305 prekršaja odnosilo na vožnju pod utjecajem alkohola.

 

Od pet smrtonosnih nesreća četiri ih se dogodilo u nedjelju. U Kloštru Podravskom poginuo je 27-godišnji motociklist upravljajući neregistriranim motociklom bez položenog vozačkog ispita, dok je na autocesti A3 poginuo vozač kombija iz Sjeverne Makedonije.

 

Nedjelja je bila kobna i za 46-godišnjaka koji je poginuo u Međimurju, a nedjelju navečer u naletu na drugo vozilo u Maksimirskoj cesti u Zagrebu poginuo je 60-godišnji vozač.

 

Jedna osoba poginula je u subotu oko 6 sati, na cesti između Bakra i Bakarca, u sudaru autobusa i osobnog automobila

 

U tih pet nesreća također je teže ozljeđena jedna osoba, a devet lakše. U ostalim nesrećama ozljeđena su 64 sudionika, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Rekorderu izmjereno čak 3,81 promila

 

Najveća koncentracija alkohola u količini od čak 3,81 promila izmjerena je na području požeško-slavonske policijske uprave, izvijestilo je Ravnateljstvo policije na svojim internetskim stranicama.

 

U prekoračenju brzine uhvaćeno je 1727 vozača, a rekorder je bio vozač na području brodsko-posavske policije koji je jurio 223 kilometra na sat.

 

Pripadnici prometne policije svih uprava zabilježili su i 405 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 220 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, njih 54, utvrđen je na zagrebačkom području, gdje je muškarac u Kerestincu 'uhvaćen' s 3,57 promila alkohola, dok je najmanje takvih prekršaja, tek tri, zabilježeno na području požeško-slavonske policije.

 

Na području najveće policijske uprave zabilježeno je i najviše prekršaja prekomjerne brzine, njih 279 takvih prekršaja, dok je na dnu liste međimursko područje, gdje su zabilježena tri takva slučaja.

 

Zagrebačko područje odnijelo je neslavno prvo mjesto i po nekorištenju sigurnosnog pojasa (71) kao i nepropisnom korištenju mobitela (67).

Najčešća količona alkohola od 0,51 do jednog promila

 

Detaljnija analiza podataka pokazala je da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina. Naime, vozači u toj dobnoj skupini počinili su 75 takvih prekršaja, a najčešće im je izmjerena koncentracija od 0,51 do jednog promila.

 

Policijske aktivnosti u nadzoru prometa posebice su bile usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, a rezultirale su 'hvatanjem' 25 ponavljača težih prekršaja.

 

Recidivisti su počinili 28 teških prekršaja, a najčešće je riječ o pijanoj vožnji, upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme zabrane, ali i prekoračenju brzine. Najavljujući nastavak mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja, policija je pozvala sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, upozoravajući da se prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija može dogoditi u trenutku, a obilježiti nekog za cijeli život.