Počinje zimsko računanje vremena i obveza dnevnih svjetala tijekom vožnje

U nedjelju 29. listopada u tri ujutro vrijeme se vraća za jedan sat - na dva sata, čime počinje zimsko računanje vremena.

 

Jedan sat unatrag, s 3 na 2 sata, u nedjelju završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena, Za vozače je važno da to jedeno i znači obvezu vožnje automobila s upaljenim dnevnim (kratkim) svjetlima i tijekom dana.

 

Vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

 

Prelasci s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje u svijetu koristi više od 100 zemalja i ovisi o njihovom geografskom položaju, u Europskoj uniji već su duže predmet rasprava, no odluka o jedinstvenom računanju vremena nije donesena.

 

Europski parlament podržao je, naime, u ožujku 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

 

Ono je u Hrvatskoj regulirano Uredbom koju donosi Vlada te će zimsko računanje vremena trajati do posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.