Držite razmak između vozila tijekom vožnje u koloni

Uvijek održavajte sigurnu udaljenost od vozila koje se nalazi ispred Vas. Pri brzini od 90 km/h razmak između vozila trebao bi biti 50 metara.

 

Povećajte razmak na uzbrdici te pogotovo na nizbrdici, kao i u slučaju da je kolnik mokar, zaleđen ili pokriven snijegom. Veći razmak također morate držati u slučaju smanjene vidljivosti (magla, jaka kiša, jak vjetar ili ako je vozilo ispred Vas više od Vašeg vozila).

 

Ukoliko je razmak između vozila premalen, izlažete se opasnosti da naletite na vozilo ispred Vas ukoliko ono naglo zakoči. Ne zaboravite da je zaustavni put Vašeg vozila duži u otežanim cestovnim i meteorološkim uvjetima. Imajte na umu da razmak mora biti dovoljan za izbjegavanje izvanrednih situacija ili nesreća.

 

Pratite cijelo vrijeme u retrovizorima i vozilo koje se kreće iza Vas. Od presudne je važnosti da ostanete smireni i otklonite svaki osjećaj žurbe – u velikoj gužvi, u koloni se svi kreću podjednakom brzinom.

 

Ne pretječite kolonu! Pretjecanje kolone je veliki sigurnosni rizik kako za Vas tako i za sve druge sudionike i vozila u prometu!

 

U slučaju da dođe do zastoja, odmah uključite sva 4 pokazivača smjera, kako biste druge vozače upozorili da se približavaju koloni zaustavljenih vozila te da trebaju usporiti.