SAVJETI SIGURNE VOŽNJE: Izazovi zime na dva kotača

Potaknut nedavnim stradavanjem motociklista, zbog izgubljena dva života, potpuno nepotrebno i tragično, uvijek težim savjetovati motociklistima ono što njima i svima nama nosi bolje, sigurnije i sretnije sutra

 

tekst i fotografije: Mladen Stjepan Vitković

 

Zima koja zapravo to(još) nije, zaista „vuče“ na vožnju motociklom usprkos činjenici da su neki svoje dvokotačne ljubimce već bili otpremili na zimski san, očistili, podmazali i „utoplili“.

 

Sa najavama sve toplijeg vremena ,bližimo se Božiću, Novoj godini i na žalost, crnoj statistici, povećanju stradalih motociklista u odnosu na prošlu godinu!

 

Svjesni (itekako) ljubavi prema oktanima, vožnji na dva kotača, uživanju u pejzažima i društvu vrlo često kao motociklisti zaboravljamo bitne, sigurnosne aspekte za nas motoriste.

 

Izuzetno velika razlika u temperaturi asfalta i zraka!

 

Noćne temperature su oko nule Celzijusa ili čak u minusu, dok su dnevne, čak i planinskim dijelovima nerijetko 15 stupnjeva!

 

Upravo ove temperature doslovno nas „vuku“ na vožnju, prometnice i druženje.

 

 

Neki jesu, no , većina nije svjesna opasnosti koje nose prometnice u ovakvo vrijeme temperaturnih oscilacija:

 

 • Noću se kolnik nerijetko zaledi, naročito u zasjenjenim dijelovima, mostovima, prijevojima i kotlinama!

 • Tijekom cijelog dana koji je izuzetno kratak, prometnice se ne stignu ugrijati na temperaturu prihvatljivu motociklu( pneumaticima) , naročito onome bez pneumatika koji nose oznaku M+S(blato+snijeg)

 • Zimska služba ne očekuje više motocikliste na prometnicama i redovno iste održava sipinom kako bi time spriječili zaleđivanje i klizanje (automobila i drugih sudionika u prometu) no ovo je nama motociklistima-smrtna prepreka .Iznenadni nalet na nakupine pijeska i soli je koban čak i za iskusne motocikliste u velikoj većini slučajeva

 • Sol na prometnici ne vole niti oni koji prometnice održavaju niti vlasnici motocikla no divlje životinje su suprotnost i sada su više nego ikada uz prometnicu-upravo radi toga-soli!

 • Led je sasvim normalna pojava u ovom periodu, naročito na prometnicama u kontinentalnom planinskom dijelu gdje oborinske vode i prirodna izvorišta uz prometnice ispiru sipinu, stvaraju vodeni film i nakon toga(noću) ledenu prepreku koju motocikl sa ljetnim pneumaticima nikako ne može svladati kao „iznenadnu prepreku“. Ove prepreke prisutne su tijekom cijeloga dana jer utjecaj sunca nije dovoljnog intenziteta da bi imao značajniji utjecaj.

 • Iznenaditi će Vas „brzina dana“ i sumrak, tek tada ne žurite, prilagodite brzinu i ako ste već izašli na vožnju-uživajte u njoj, bez naglih pokreta i nepromišljenih poteza

 

Savjet vozačima motocikla koji ne mogu izdržati ovo prekrasno zimsko vrijeme a da nisu na motociklu (osobno Vas razumijem):

 

 • Obucite se slojevito, promrzao vozač je-loš vozač

 • Posebnu pozornost obratite na stanje pneumatika, neka budu sa oznakom M+S(ionako je prema slovu zakona)ali i na istrošenost.

 • Ne očekujte od pneumatika u ovo doba da će imati svojstva kao što to ima ljeti, više od 70% su manjih svojstava

 • Izbjegavajte vožnju noću i tijekom sumraka iz nekoliko razloga, početak zaleđivanja, divljač uz prometnicu ,nailazak na iznenadne prepreke (nanosi pijeska, blata, vode i dr.)

 • Učinite sebe vidljivima, apsolutno svim sudionicima u prometu, koristite(sada više nego ikada) reflektirajuće prsluke, svjetlije boje i niti jedno svjetlo na vašem motociklu-nije previše.

 • Zaustavni put na ovim temperaturama asfalta je zaista duplo duži nego u normalnim okolnostima - imajte to na umu.

 • Uživajte u vožnji, posvetite vrijeme na motociklu za češća stajanja, slikanje, pejzažima bez ikakve mogućnosti; naglog dodavanja gasa, krivudanja, prekomjerne brzine, alkohola kao i nepropisne vožnje u skupini.

   

 

Sada, više nego ikada treba biti svjestan opasnosti koje nosi zimska vožnja motocikla, priznajem, ima svoje čari, veselje, radost i adrenalin ali…i izuzetno puno negativnih čimbenika da se radost u sekundi pretvori u tragediju.

 

Zaključno, ne precjenjujte vlastite sposobnosti kao niti mogućnosti vlastita motocikla jer,kao što uvijek svima Vama govorim,.. uvijek postoji netko kome je stalo do vas, vašeg društva i osobnosti, netko tko vas u toplini doma željno isčekuje.

 

Od srca Vam želim svima sretne ceste uz želju,..vratite se sa svojih vožnji vašem domu, najmilijima, živi i neozlijeđeni.

 

Koristim prigodu, svim subjektima koji sudjeluju u programima sigurnosti na cestama, svim motociklistima i njihovim obiteljima, poželjeti sretan Božić i sretnu Novu 2024. godinu!