APEL MOTOCIKLISTIMA: Ne budite "pilot na cesti", odaberite „tempo dugog života“!

Pročitajte što Mladen Stjepan Vitković-Stipko, predsjednik udruge Karavana za život Bikeri na cesti poručuje svom članstvu, ali i šire, svim vozačima motorkotača u Hrvatkoj, zaljubljenicima u vožnju na dva kotača

 

Sve češće situacija „pilota na cestama“ koji se zadnje dane pojavljuju na našim prometnicama,dosta njih ispunilo je rubrike mnogih portala ali na žalost, i novinske stupce osmrtnica.

 

Uvijek ponavljam, sasvim je nebitno tko je kriv kada se tragedija dogodi, kada obitelj dobije obavijest o poginulom motociklistu, bratu, ocu, suprugu... Tada kreće bol, patnja, težak period života za sve sudionike i obitelj. Zar nam baš to treba?

 

Svjedoci smo posljednjih dana izlijetanja automobila, oduzimanja prednosti i višestrukih prekoračenja brzina kao i suludih poteza vozača automobila ali i motocikla.

 

Udruga Karavana za život „Bikeri na cesti“ trudi se educirati što više vozača motocikla i mopeda. To činimo bez obzira na razliku po vjeri ili naciji ili pak po dobnim skupinama.Veseli nas što su na našim poligonima (konačno) oni najmlađi, oni koje smo uspjeli maknuli sa prometnice i koji voze bez vozačke dozvole. Ipak, priznajmo sami sebi, i mi smo jedno davno bili isti.

 

 

Ono što je tragično u današnje vrijeme je da su motori sve dostupniji, svima, baš svima i umjesto da se uloži novac u profesionalne škole vožnje gdje će se naučiti u kontroliranim uvjetima vožnja na dva kotača, ali i spriječiti pad s pomoćnim kotačima. Očito je da se novac se ulaže krivo, primjerice, za najskuplju kacigu, ali se vozi u japankama ili ulaganja u nove gume, motociklisti radije troše novac na razne dodatke kao što su za izvanserijski auspuh. Riječju (pre)često se umjesto u kvalitetnu sigurnosnu opremu motocikla ulaže u kojekakve gluposti. A alkohol neću niti spominjati, reći ću samo jedno: imamo jedan život, ne živite ga kao da igrate neku od video igrica i ne razmišljajte na način da kad padnete sa motora da postoji „play again“. Upamtite - NE POSTOJI!

 

Netko će ovdje shvatiti ovaj apel kao napad na motocikliste, ali on to nije. Nije to napad na motocikliste nego na neodgovorne vozače motocikla koji svojim ponašanjem na prometnicama bitno utječu na svijest naših sugrađana o vozačima na dva kotača. Jedan suludi potez i svi smo svrstani u istu kategoriju - luđaci na dva kotača, barem na neko vrijeme.

 

Oni koji se voze sa svojom djecom, suprugama, životnim partnericama, prijateljicama, u opremi, poštujući propise, fotografirajući pejzaže i objavljujući slike ruta, jela, restorane, planine, mora, jezera, prijevoje - to su motociklisti koji uživaju u vožnji na dva kotača!

 

Također i oni koju zabavu pronalaze na motociklističkim okupljanjima. Njima, također, puna potpora! Dakako, uz uvjet da kada već piješ - ne vozi! Jer, tragedija se dogodi u sekundi!

 

Svi odabiremo svoj način života, svoj tempo života, pa i svoj tempo vožnje. Zato, molim Vas, još jednom, odaberite „tempo dugog života“, jer toliko brzo proleti život! Nemojte ga dodatno skraćivati vlastitom nepromišljenošću!