Zagrebačka policija tijekom vikenda evidentirala gotovo 800 prometnih prekršaja

Od ukupnog broja prekršaja 95 počinili vozači pod utjecajem alkohola

 

 

Tijekom vikenda, od 11. do 14. veljače 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 795 prometnih prekršaja, od čega 95 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola, zatim 254 prekršaja nepropisne brzine, 74 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 72 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri upravljanja pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 278 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U subotu, 12. veljače dvadesetak minuta poslije ponoći, u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, 26-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka i sudjelovala u prometnoj nesreći pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,89 g/kg. Vozačica je smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te joj je vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati.

 

U nedjelju, 13. veljače oko 20.40 sati na raskrižju Brdovečke i Voćarske ulice u Svetom Križu policijski su službenici zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnjak. Daljnjom provjerom utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,52 g/kg.

 

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su četiri osobe- test negativan.

 

Od ukupno 95 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkoholom u krvi, kod 14 vozača alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su 24 mlada vozača kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u krvi tijekom nadzora cestovnog prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, šest osoba smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno te privedeno na nadležni Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno dvije osobe –test negativan.