ZAGREB: Prekršaji prekoračenja brzine - najčešći

Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend


U noćnim satima u dane vikenda, od 5. do 8. travnja 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 802 prometna prekršaja, od čega je 62 prekršaja vozača s alkoholom, 367 prekršaja nepropisne brzine, 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 37 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, devet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 257 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u subotu, 6. travnja 2019. godine oko 22.45 sati, 34-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke VW Golf zagrebačkih registarskih oznaka, a sletio je s vozilom u odvodni kanal u mjestu Ribnica. Izmjerena mu je koncentracija od 2,29 g/kg alkohola u organizmu. Smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelanja opojnog sredstva, a nakon toga će mu biti izdan prekršajni nalog.
 
- u nedjelju, 7. travnja oko 2.30 sati, 28-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom marke Smart for two zagrebačkih registarskih oznaka Degenovom ulicom u smjeru juga. Obavljenim nadzorom izmjerena joj je koncentracija od 1,10 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa.
 
Prilikom provođenja akcije devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a sedam osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Od 62 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  19 vozača (30,6 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 17 mladih vozača (27,4 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.