ZAGREB: Od 750 prometnih prekršja, trećina zbog prebrze vožnje

Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

U noćnim satima u dane vikenda, od 22. do 25. ožujka 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 750 prometnih prekršaja, od čega je 92 prekršaja vozača s alkoholom, 243 prekršaja nepropisne brzine, 77 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 47 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, sedam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, šest prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 276 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

- u ponedjeljak, 25. ožujka 2019. godine oko 2 sata, 36-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Ulice Dubrava. Obavljenim nadzorom izmjerena mu je koncentracija od 2,11 g/kg alkohola u organizmu te je isključen iz prometa.

- u subotu, 23.ožujka oko 2.30 sati, 25-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Ulice kneza Branimira. Obavljenim nadzorom izmjerena joj je koncentracija od 0,69 g/kg alkohola u organizmu te je isključena iz prometa.
  
Prilikom provođenja akcije 5 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a četiri osobe su uhićene i privedene na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Od 92 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 11 vozača (11,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 16 mladih vozača (17,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.