ZAGREB: Akcije pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

Najveća zabilježena koncetracija alkohola je kod 29-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem od 2.01 g/kg alkohola u organizmu

 

U prvom danu provođenja preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerene prvenstveno na počinjenje tzv. „četiri glavnih ubojica u prometu“, a to su:

prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji, utvrđeno je slijedeće:

 

- ukupno 140 prometnih prekršaja, od kojeg broja su 23 prekršaja počinili vozači pod utjecajem alkohola, 45 prekršaja počinjeno je zbog nepropisne brzine, 12 zbog nepropisnog korištenja mobitela, 15 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet recidivista, četiri osobe su zadržane do otrježnjenja te peta je dovedeno na prekršajni sud.

 

Najveće zabilježene koncentracije alkohola su kod 29-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Heinzelovoj ulici dok je u organizmu imao 2.01 g/kg alkohola, kod 27-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u mjestu Križ dok je u organizmu imao 1.91 g/kg alkohola.

 

Zagrebački policajci prijavili su 30-godišnjeg prometnog recidivistu kod kojeg su pronašli krivotvorenu policijsku značku i 0,3 grama amfetamina.

 

Recidivist je zaustavljen jučer prilikom kontrole prometa na velikogoričkom Trgu kralja Petra Krešimira IV., za vrijeme dok mu je izrečena zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od ožujka do rujna ove godine, radi ranijih počinjenih prekršaja. Policajci su utvrdili da se radi o recidivistu koji unazad tri godine ima više od šest pravomoćnih presuda za isti prometni prekršaj.

 

Nakon što je uhićen, policajci su kod 30-godišnjaka pronašli kožni etui u kojem se nalazila lažna policijska značka i službena iskaznica nalik na policijsku, za koje se sumnja da ih je koristio kao prave. Uz to, u BMW-u osumnjičenog pronađena je i metalna kutijica sa 0,34 grama amfetamina.