Svi novi automobili u Europi imat će graničnike brzine

Svi novi automobili koji se budu prodavali na teritoriji Europske unije imat će graničnik brzine, najavila je Europska agencija za sigurnost prometa (ETSC).

Oni namjeravaju da ovu novinu, kojom bi se spriječilo prekoračenje brzine na europskim cestama, uvedu tijekom iduće tri godine, a prijedlog su usvojili poslanici Europskog parlamenta.

 Graničnici brzine, čije puno ime je "inteligentna asistencija u brzini" (ISA), koriste softver za prepoznavanje prometnih znakova, kao i GPS podatke da odrede maksimalnu dozvoljenu brzinu na određenom dijelu puta.

Ako vozač juri brže nego nego što je dozvoljeno, automobil će ga prvo na to upozoriti, a onda će ograničiti moć motora i sam smanjiti brzinu.

To znači da, ako i Njemačka ispuni obećanje i uvede ograničenje brzine na autoputu, automobili više nigdje u Europi neće moći da idu brže od 130 kilometara na sat.

„Ovaj set pravila predstavlja veliki korak napred za sigurnost na putevima Europe i mogao bi da se spase od 25.000 života za 15 godina. Ipak, predviđeno je da se nova zakonska regulativa odnositi samo na nova vozila, pa je važno da nova tehnološka rješenja budu usvojena i implementirana što prije. Pravila sigurnosti na putevima u EU posljednji put su mijenjana 2009. i više nemamo vremena za gubljenje“, rekao je Antonio Avenoso, izvršni direktor Europske agencije za sigurnost cestovnog prometa.