SAVJETI: Rabite sigurnosni pojas u automobilu zbog vlastite sigurnosti, a ne policije i neplaćanja kazne!

Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od povređivanja u slučaju prometne nesreće

 

 

Jučer oko 16,40 sati se na državnoj cesti D303 Rovinj-Rovinjsko Selo dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, tri teško, a jedna lakše ozlijeđena. Nesreća se dogodila kada je 24-godišnjak, koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom, upravljao automobilom Hyundai, pulske registarske oznake, iz smjera Rovinja prema Rovinjskom Selu. U blagom zavoju, vozač je započeo pretjecati automobil Smart, zagrebačke registarske oznake, kojim je u istom smjeru upravljao 72-godišnjak. Vozač Hyundaia je prilikom pretjecanja ušao u tzv škare pri čemu je prednjim dijelom udario u automobil Mercedes, pulske registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 67-godišnjak. Od siline udarca Hyundai se odbio udesno pri čemu je vozač ispao iz automobila dok se automobil nastavio kretati te je udario u automobil Smart koji se prevrnuo na krov. Od zadobivenih ozljeda, vozač Hyundaia je preminuo na mjestu događaja.

 

Tijelo preminulog je po nalogu nadležnog državnog odvjetnika prevezeno na Odjel patologije pulske bolnice radi obavljanja obdukcije.

 

U nesreći su oba vozača i 66-godišnja putnica iz Mercedesa teško ozlijeđeni dok je dijete iz Mercedesa lakše ozlijeđeno. Svi su zadržani na liječenju u pulskoj bolnici.

 

 

Gornjih 4 crteža prikazuju kretanje tijela prigodom sudara bez sigurnosnog pojasa, a ispod je prikazano kretanje sa sigurnosnim pojasom.

 

Na području Policijske uprave istarske ove godine dogodile su se četiri prometne nesreće s poginulim osobama. U dvije prometne nesreće vozači osobnih vozila ispali su iz vozila a da nisu koristili sigurnosni pojas.

 

Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od povređivanja u slučaju prometne nesreće. Ako vozilo ima zračne jastuke, a vozač nije vezan, tada će, u slučaju nesreće, udariti u zračni jastuk koji se “ispaljuje” velikom brzinom, pa će doći do dodatnih ozljeda vozača.

 

Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu koje nema zračne jastuke glavom “probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće.

 

Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprečavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje/izbjegavanje povreda od udarca u kontrolnu tablu, ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku.