SAMSUNG: Live streaming ceste ispred kamiona

Jeste li se ikad vozili iza kamiona, šlepera ili nakrcanog kamiona s prikolicom? Ako niste na autocesti, već na dvosmjernoj cesti s jednom voznim trakom za svaki smjer, to može biti prava gnjavaža.

Premda kamion vozi relativno sporo, ne možete ga prestići zbog njegove veličine, duljine preticanja i, što je osnovno - zbog nepreglednosti jer ne možete vidjeti što se događa ispred kamiona, ima li vozila koja stižu u susret. Pretjecanje u takvim situacijama je krajnje opasno, a nesreće koje se pri njima događaju često su fatalne – frontalni sudar.

Samsung,
globalna IT kompanija suočila se s tim problemom i razvila primjenjivo rješenje koje taj problem može učiniti prošlim.

Kako
sustav funkcionira?

Jednostavno, sigurni kamion ima 4 bežične kamere pričvršćene na prednji dio kamiona, koja je spojena na video zid od četiri vanjska monitora smještena na stražnjoj strani kamiona. Monitori daju vozačima iza kamiona pogled na ono što se događa naprijed, čak noću, kad je mrak.

To vozačima
vozila iza kamiona omogućuje bolji pregled pri odlučivanju je li sigurno prestići. Još jedna prednost Sigurnosnog vozila je da može smanjiti rizik od nezgoda uzrokovanih naglim kočenjem ili životinjama koje prelaze cestu.

Samsung je
ovaj sigurnosni razvio u Argentini, zemlji koja, zbog specifičnosti zemljopisnog okružja, obiluje dvosmjernim cestama. Argentinski statistički podaci o prometnim nesrećama su među najvišima u svijetu, a većina tih nesreća događa se na cestama s dvije trake, a posebno u situacijama pretjecanja. Imajući to na umu, Samsung je razvio tehnologiju za kamione koja nastoji obogatiti živote ljudi kroz inovacije. Ali više od toga, ovaj put je cilj ambiciozniji: spasiti živote.

 

Sljedeći koraci

 

Trenutno prototipski kamioni nisu više operativani. Do sada je Samsung uspio potvrditi da tehnologija funkcionira i da ova ideja definitivno može spasiti živote mnogih ljudi.

Sljedeći korak je provođenje odgovarajućih testova kako bi se uskladili s postojećim nacionalnim
zakonodavstvima, nacionalnim prometnim propisima i pravilima kako bi dobili potrebne dozvole i odobrenja.

Kako na dvosmjernoj cesti vidjeti ispred tegljača naprijed pogledajte u videu.