Preventivna akcija istarske policije: Ne ostavljate djecu i ljubimce u vozilima!

Istarska policija ponovno upozorava na opasnost od vrućina. I kraći boravak djeteta u zatvorenom i užarenom vozilu može prouzročiti tragične posljedice. Dijelili su letke kako bi osvijestili građane, a u tome su im pomogli i strani policajci koji i ovo ljeto rade u Istri.

 

Devet sati ujutro i već je 30 stupnjeva. Takve se vrućine lakše podnose kampirajući u hladu borova. No, i ondje valja upozoriti turiste da je opasno izlagati djecu i kućne ljubimace suncu i visokim temperaturama.

 

 

- Letke s promidžbenim materijalom dijelimo u autokampovima, na plažama, svugdje gdje ima naših sugrađana i gdje procijenimo da je potrebno dati savjet, ističe Matija Breznik, slovenski policajac.

 

Većina je gostiju svjesna opasnosti.

 

- Ova je akcija za pohvalu, iako se mi osjećamo sigurno. Pridržavamo se preporuka i do sada nismo imali problema, kaže Martin Oblak, gost iz Slovenije.

 

- Pridržavamo se savjeta - boravak u hladu, hladna pića i more, dodaje Marko Kogovšek, gost iz Slovenije.

 

Osim na hrvatskom, letci su tiskani na engleskom, talijanskom i njemačkom. A svoje sugrađane na materinskom jeziku savjetuju i strani policajci.

 

 

- Važno je da ljudi osvijeste da se loše stvari događaju i kada su na godišnjem odmoru. Tada ne razmišljamo o tome da se takvo što može dogoditi, objašnjava Kamil Marecki, poljski policajac.

 

Istarska policija ovakvim akcijama posljednje dvije godine upozorava na tragične posljedice ostavljanja djece u ugrijanim vozilima.

 

 

- Ove godine u Istri nismo zatekli takav događaj. Ranijih godina smo znali zabilježiti dojave građana ili takva događanja o čemu smo izvijestili, ističe Alica Rosić Jakupović, voditeljica poslova prevencije PU istarske.

 

Automobil na suncu može biti smrtonosan. Temperatura u njemu u trenu dosegne i 50 stupnjeva.

 

 

- Tijelo djeteta se tri do pet puta brže zagrijava od odraslog i dovoljno je deset minuta. Kad kažu trenutak, za tren, nema trenutka jer je svaki trenutak koban, poručila je dr. Tatjana Čemerikić, v.d. ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ-a.

 

Stoga ne ostavljate djecu i ljubimce u vozilima.

 

......

 

izvor: HRT, www.hrt.hr