NADZOR PROMETA: Više od polovice prekršaja - prekomjerna brzina!

Rezultati preventivno-represivne akcije prometne policije tijekom vikenda u Zagrebu

 

U noćnim satima u dane vikenda, od 1. do 4. studenog 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 396 prometnih prekršaja, od čega je 35 prekršaja vozača s alkoholom, 214 prekršaja nepropisne brzine, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 16 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja vozilom pod zabranom i 114 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježena koncentracija alkohola je:

- u nedjelju, 3. studenog 2019. godine oko 23.30 sati, 43-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a zaustavljen je u Sesvetama u Bjelovarskoj ulici gdje mu je obavljenim nadzorom izmjerena koncentracija alkohola od 1,73 g/kg. Isključen je iz prometa, uhićen i prepraćen u službene prostorije do otrežnjenja.

 

- u nedjelju, 3. studenog 2019. godine oko 3.30 sati, 21-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a zaustavljena je na Remetinečkoj cesti gdje joj je izmjerena koncentracija alkohola od 1,33 g/kg. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati.

 

Prilikom provođenja akcije, tri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a četiri osobe su uhićene i privedene na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 

Od 35 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod četiri vozača (11,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je devet mladih vozača (25,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Tijekom provođenja akcije pet osoba je testirano na prisutnost opojnih droga – test negativan.