Proveden projekt Europska noć bez nesreća

Međunarodni projekt Europska noć bez nesreća tradicionalno je proveden krajem listopada u Hrvatskoj. Testiranju je pristupilo 187 vozača, od čega njih 63 nije konzumiralo alkohol, 53 je bilo ispod 0,5 promila, a jednako ili više od 0,5 promila je napuhao 71 vozač. U provedbi su sudjelovali noćni klubova Žabac iz Zagreba i Trocadero i Revelin iz Dubrovnika.

 

Projekt je pokrenut 1995. u Belgiji i pod pokroviteljstvom je Europske Unije. Cilj je upozoriti na štetnost konzumiranja i vožnje pod utjecajem alkohola, posebno na pogibeljnu stranu. Organizator hrvatske inačice je udruga Sigurnost u prometu s partnerima, a to su u Fakultet prometnih znanosti i Uber. Ovo je već osma godina da Hrvatska aktivno sudjeluje.

 

- Analizirajući rezultate od 2012. do danas situacija se polako popravlja, barem što se tiče alkoholiziranosti mladih vozača i spremnost da prilikom izlaska barem jedan u društvu bude odgovoran vozač. Navedeno ukazuje na potrebu nastavka ove, ali i novih edukativno-preventivnim akcija s ovom rizičnom skupinom vozača. Bolje je spriječiti potencijalni problem, nego da dođe do pogubnih posljedica zbog ''ubojice'' u prometu u obliku alkohola – kažu organizatori iz udruge Sigurnost u prometu.

 

Koncept akcije je jednostavan, slobodan i na dobrovoljnoj bazi. Akcija se provodila tako da su u svakom od odabranih noćnih klubova volonteri na ulazu zaustavljali grupu posjetitelja i nudili dragovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa je odredila jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaje da tu noć ne konzumira alkohol i da bude ''odgovorni'' vozač na povratku grupe kući.

 

- Odabrani vozač je dobio narukvicu radi lakše prepoznatljivosti. U slučaju kada se ustanovilo kako odabrani vozač nije konzumirao alkohol, onda smo mu dodijelili poklon. U slučaju da je odabrani vozač bio pod utjecajem alkohola, sugerirali smo da iskoristi bon koji je omogućio Uber i tako besplatno stigne kući. Iznenadila nas je masovnost sudionika i veliki odaziv bez ikakve dodatne animacije ili nagovaranja na sudjelovanje, posjetitelji klubova odmah su se zainteresirali – navode organizatori.

 

Kao jedan od glavnih prioriteta Europske komisije za sigurnost cestovnog prometa istaknute su aktivnosti u cilju smanjenja broja nesreća, poginulih i povrijeđenih kojima je uzrok vožnja pod utjecajem alkohola. Na području EU više od 10.000 osoba godišnje pogine u nesrećama koje uzrokuju vozači pod utjecajem alkohola. Stoga su projekti poput Europske noći bez nesreća više nego potrebni kako povećali svijest opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola.