NACIONALNI NADZOR PROMETA: Tijekom vikenda 4.883 prekršaja, najviše prekomjerne brzine

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko - dalmatinske, 51 prekršaj, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU međimurskoj i PU požeško-slavonskoj, po 7 prekršaja

Policija je i tijekom proteklog vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštena brzina kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela. Policija je posebnu pažnju usmjerila i na motocikliste.

 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

 

Policijski službenici svih policijskih uprava od 7. do 9. kolovoza utvrdili su 4.883 prekršaja od čega izdvajamo:

 

- 363 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola od 3,87 g/kg izmjerena na području PU zagrebačke

- 2.170 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko-srijemske, 244 km/h

- 457 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

- 206 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko - dalmatinske, 51 prekršaj, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU međimurskoj i PU požeško-slavonskoj, po 7 prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 417 prekršaja, dok je najmanji broj zabilježen u PU međimurskoj, 19 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, 76 prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU istarske, 43.

 

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobi od 18 do 24 godine (90 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

 

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 26 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 27 teških prekršaja, od čega najviše - nedopuštena koncentracija alkohola (14). Iz tog razloga 6 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati te je protiv 7 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

 

Od 7. do 9. kolovoza na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 79 prometnih  nesreća s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba, a dvije su zadobile lake tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 92 sudionika. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

 

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti Vas ili nekog drugog za cijeli život.