KARLOVAC: Međunarodno natjecanje vatrogasaca s temom spašavanja u prometu

"Croatia Holmatro Rescue challenge", 1. Hrvatski spasilački Holmatro izazov, održan je organizaciji karlovačke Vatrogasne zajednice, a pokrovitelj je Svjetska spasilačka organizacija čija članica treba postati i Hrvatska.

 

 

Glavnu ulogu imaju vatrogasci kojima je zadatak što prije spasiti osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći.

 

Na natjecanje se prijavilo 30 timova

 

Za HTV se iz Karlovca javila novinarka Mateja Ribičić, a njezini gosti bili su Martina Furdek Hajdin, karlovačka županica i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

 

Tucaković je rekao da vatrogasci na ovakav način izmjenjuju iskustva i razvijaju svoje sposobnosti.

 

- Najvažnije je da se u što kraćem vremenu pomogne našim ljudima. Uporaba ovakvih tehničkih alata, pristup događaju, stabilizacija vozila i zapravo priprema i odluka u spašavanju unesrećenih veoma je bitna, dodao je.

 

 

Na natjecanje se prijavilo 30 timova iz vatrogasnih postrojbi s područja cijele Hrvatske te iz Austrije i Češke. Specifičnost natjecanja je da tim od šest članova čine petorica vatrogasaca i bolničar čije postupke ocjenjuju međunarodni suci sukladno pravilima Svjetske spasilačke organizacije (World rescue Organisation – WRO). Svaki tim ima zadatak u 20 minuta spasiti unesrećenu osobu ovisno o dodijeljenom scenariju.

 

- U jednom je uvijek jedan od naših vatrogasaca u ulozi unesrećenog. Ekipa koju čini pet vatrogasaca i jedan djelatnik hitne medicinske pomoći ima zadaću spasiti stradalnika u roku 20 minuta poštujući protokole. Poanta je poštovati sigurnosne parametre i radnje koje pomažu u ostvarenju cilja, da se dobro rukovodi unesrećenog i da ga se spasi, objasnio je voditelj vatrogasne grupe u JVP Karlovac Tin Butala.

 

 

Boduje se svaki detalj stabilizacija vozila, rezanje, razbijanje stakla, ophođenje s unesrećenim...

 

Tucaković: Najvažnije je da se u što kraćem vremenu pomogne ljudima

 

Spasilačke akcije ocjenjuje komisija od tri suca, pri čemu jedan ocjenjuje bolničara, drugi zapovjednika, a treći ostale. Suci su licencirani pri Svjetskoj spasilačkoj organizaciji, a u Karlovac ih je stiglo sedmero četvoro iz Engleske te po jedan iz Irske, Portugala i Rumunjske.

 

 

Zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade je objasnio da se ovime otvara mogućnost da se Hrvatska vatrogasna zajednica kandidira za članstvo u Svjetskoj spasilačkoj organizaciji.

 

- Morat ćemo organizirati još jedno prvenstvo Hrvatske s kojega će pobjednik moći nastupati na svjetskom prvenstvu sljedeće godine, dodao je.

 

 

Glavni sponzor natjecanja je Hrvatska vatrogasna zajednica, a sponzor je i tvrtka Holmatro koja proizvodi hidraulički alat koji se koristi za rezanje automobila prilikom prometnih nesreća.

 

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da vatrogasci na ovakav način izmjenjuju iskustva i razvijaju svoje sposobnosti.

 

- Najvažnije je da se u što kraćem vremenu pomogne ljudima. Uporaba ovakvih tehničkih alata, pristup događaju, stabilizacija vozila i zapravo priprema i odluka u spašavanju unesrećenih, veoma je bitna, dodao je.

 

 

Tucaković je istaknuo kako će Hrvatska ulaskom u Svjetsku spasilačku organizaciju biti sigurno jedan od lidera u spašavanju žrtava.

 

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin izjavila je novinarima da su vatrogasci bili uvijek uz njih, pogotovo tijekom poplava.

 

 

Tucaković je kazao kako će Hrvatska ulaskom u Svjetsku spasilačku organizaciju biti sigurno jedan od lidera u spašavanju žrtava.

 

- Mi ćemo poslati najbolje ekipe u Španjolsku gdje će se moći licencirati suci i treneri. Tu će se moći naučiti i prenijeti znanje u široj regiji, kazao je Tucaković.