IZBJEGNIMO CRNO MARTINJE: Upute za vozače

Zbog običaja krštenja mošta policija će pojačano nadzirati i sankcionirati alkoholizirane vozače za Martinje, a pojačano nadzirati sav promet sve do kraja godine.

 

Martinje, narodni običaj krštenja mošta, vrijeme je kad se povećava broj alkoholiziranih sudionika u prometu.

Zato će a samo Martinje, 11./12. studenoga, s ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

 

Uspostavom većeg broja kontrolnih točaka, koje će se tijekom provođenja akcija češće mijenjati, vozače će se nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

 

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je u cijeloj zemlji, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.615 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 579 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godine – 155 vozača, od 18 do 24 godina – 130 vozača, 25 do 30 godina – 108 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 241 vozač, dok je njih 125 imalo koncentraciju alkohola od 1,50 g/kg ili više.

 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

 

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

 

Također, gledajući iz motrišta sigurnosti prometa na cestama, suncu usprkos, dominiraju ne baš povoljni vremenski uvjeti – jutarnja magla i mraz.

 

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom se kolniku vrlo lako može izgubiti kontrola, vozilo može sletjeti s ceste ili preći u trak suprotnog smjera te se sudariti s nadolazećim vozilima.

 

Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dana i noći, kada je kolnik hladniji, kao i temperaturnim razlikama u raznim dijelovima naše zemlje, županijama kroz koje vozači prolaze u jednoj vožnji.

 

Zbog svega opisanog, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.