ĐAKOVO: Umjesto opasnih križanja na đakovačkoj obilaznici - rotori

Rješavaju se dugodišnje crne točke prometa

 

Napokon. Reakcija je to Đakovčana na prizore koji se ovih dana mogu vidjeti na križanju obilaznice oko njihova grada s prometnim pravcem za Selce Đakovačke, koje je, zajedno s križanjem obilaznice s pravcem za Satnicu Đakovačku, dosad odnijelo više života u prometnim nesrećama, pa se ona smatraju crnim točkama obilaznice još od njezina puštanja u promet, prije 20-ak godina.

 

Hrvatske ceste potvrdile su nam u svom odgovoru na naš upit da su počeli radovi na križanju obilaznice s cestom prema Selcima. Točnije, cestarskim rječnikom rečeno, riječ je o rekonstrukciji postojećih raskrižja na obilaznici, u naravi državnoj cesti oznake DC7, u raskrižja s kružnim tokom. Dva dosad smrtonsona raskrižja označena su kao - opasna mjesta Đakovo 1 i 2. "Jedinica" je križanje prema Satnici Đakovačkoj, a "dvojka" križanje prema Selcima. Upravo uz potonje opasno mjesto, Đakovo 2, veže se tragedija iz 2019., prometna nesreća kada je u sudaru osobnog vozila i šlepera poginula 28-godišnja Đakovčanka.

 

Sudar se dogodio u trenutku kada je šleper županjskih registracijskih oznaka, koji se kretao obilaznicom, koja ima prednost prolaska, naletio na Citroen Saxo đakovačkih registracija kojim je upravljala mlada Đakovčanka. Teško teretno vozilo udarilo je u bočni dio Saxa, odguravši zdrobljeni automobil obilaznicom u smjeru Piškorevaca. Prvo ga zdrobivši, šleper je Saxo gurao desetke metara. Osobni automobil uništen je do neprepoznatljivosti, a o silini udara svjedočile su i uokolo razbacani dijelovi automobila. Nekoliko godina prije toga, no na opasnom mjestu Đakovo 1, na križanju prema Satnici, poginuo je dječak iz potonjeg mjesta, kao putnik u automobilu...

 

Rekonstrukcija postojećeg raskrižja državnih cesta oznaka DC7 i DC515 sa županijskom cestom oznake ŽC4145 u raskrižje s kružnim tokom, prema navodima Cesta, znači sanaciju opasnog mjesta Đakovo 1, a rekonstrukcija postojećeg raskrižja državnih cesta oznaka DC7 i DC38 sa županijskom cestom oznake ŽC4147 u raskrižje s kružnim tokom sanaciju opasnog mjesta Đakovo 2. Radovi koji su počeli na križanju obilaznice prema Selcima rezultat su poduzetih aktivnosti Grada Đakova prema Cestama, s kojima je o toj temi održano više sastanaka. Prometna i cestarska struka procijenile su kako je rješenje za te dvije crne točke obilaznice izgradnja kružnih tokova, odnosno rotora na raskrižjima.

 

- Radovi su ugovoreni s izvođačima radova, PZC-om d.o.o. za Đakovo 1 i Strabag d.o.o. za Đakovo 2, te su oni na na kružnom toku (KT) Đakovo uvedeni u posao sredinom srpnja, a na KT-u Đakovo 1 to će biti sredinom kolovoza - ističu u Cestama.

 

Ukupna vrijednost radova na KT-u Đakovo 1 je 4,17 milijuna, a na KT-u Đakovo 2 iznosi 2,43 milijuna kuna. Ugovoreni rok izvođenja za oba kružna toka je pet mjeseci, poručuju iz Cesta i dodaju da će se izgradnjom rotora povećati sigurnost svih sudionika u prometu, postići veća propusna moć vozila i kontinuiranost vožnje na tom području.

 

....

 

izvor: Glas Slavonije

autorica: Suzana Župan