ČAKOVEC: O prometnoj sigurnosti državne ceste DC20

Na radnom sastanku raspravljano o problematici pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa na raskrižju državne ceste DC20 sa županijskom cestom ŽC2022 Mala Subotica - Orehovica, raskrižju državne ceste DC20 s nerazvrstanom (gradskom) cestom ulice Vladimira Nazora oznake NC200280 Ivanovec – Štefane

 

U četvrtak, 30. siječnja 2020. godine u prostorijama Policijske uprave međimurske održan je radni sastanak na kojem se raspravljalo o problematici pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa na raskrižju državne ceste DC20 sa županijskom cestom ŽC2022 Mala Subotica - Orehovica, raskrižju državne ceste DC20 s nerazvrstanom (gradskom) cestom ulice Vladimira Nazora oznake NC200280 Ivanovec – Štefanec (detektirano „opasno mjesto“) te na lokalnoj cesti LC20039 uz derivacijski kanal i drenažni jarak HE Dubrava.

Sastanku su ispred Policijske uprave međimurske nazočili Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske, Alenka Hošnjak, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa i Kristian Mlinarić, pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Čakovec te Žaneta Žilić, viši inspektor specijalist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Služba inspekcije sigurnosti cesta i žičara, Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste Međimurske županije i Dražen Barić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Čakovca.

Nakon uvodnog osvrta voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa upoznala je s problematikom pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa te s izvršenim pregledom problematičnih raskrižja i lokalne ceste, a koji je obavljen u srijedu, 22. siječnja 2020. godine od strane predstavnika Policijske uprave međimurske i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
     
Cilj pregleda bio je poduzimanje dodatnih mjera koje bi pridonijele smanjenju broja prometnih nesreća, a poglavito onih s najtežim posljedicama. Zaključeno je da je trenutno postavljena prometna signalizacija na raskrižjima i lokalnoj cesti u skladu s važećom zakonskom regulativom, međutim zbog učestalosti događanja prometnih nesreća potrebno je izvesti dodatne građevinske mjere kako bi se povećala sigurnost odvijanja prometa.
     
Ujedno, postignut je dogovor s Županijskom upravom za ceste Međimurske županije, da sukladno planu za 2020. godinu, nastavi s postavom zaštitne odbojne ograde na lokalnoj cesti uz derivacijski kanal HE Dubrava, i to na mjestima na kojima je neposredno ugrožena sigurnost prometa (lokacije na kojima je kanal Drave udaljen od prometnice i više od 10 m).
    
S obzirom da prethodno poduzete mjere za smirivanje prometa na spomenutim raskrižjima, od kojih je i raskrižje državne ceste DC20 s nerazvrstanom gradskom cestom ulice Vladimira Nazora NC200280 Ivanovec – Štefanec detektirano kao „opasno mjesto“, nisu pridonijele zadovoljavajućem stanju sigurnosti prometa. Načelno su  usuglašene dodatne mjere koje će biti naložene nadležnim subjektima koji upravljaju predmetnim cestama, sa ciljem povećanja sigurnosti prometa.