BJELOVAR: Enable - nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide

U akciji utvrđeno 26 prekršaja nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom po policijskim službenicima i tri po prometnom redarstvu Grada Bjelovara

 

Jučer, 03. prosinca, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom policijski službenici ove policijske uprave na inicijativu TISPOL-a – mreže prometnih policija država Europe proveli su preventivno-represivnu akciju „ENABLE“. Akcija je bila usmjerena na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide od strane drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti, a uz policijske službenike akciju je provodilo i prometno redarstvo Grada Bjelovara uz podršku Udruga tjelesnih invalida Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

 

 

Kazna za nepropisno parkiranje iznosi uglavnom od 300-500 kuna, dok je najviša upravo ova za parkiranje na mjestima koja su rezervirana za osobe s invaliditetom i ona iznosi 700 kuna. Napominjemo da prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti osoba s invaliditetom, odnosno parkiranje se može koristiti samo za vrijeme dok je invalidna osoba u automobilu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 700 kuna, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine.

 

Na području PU bjelovarsko-bilogorske za prvih 11 mjeseci utvrđena su 324 ovakva prekršaja, a samo u jučerašnjoj akciji je utvrđeno njih 26 po policijskim službenicima. Prometno redarstvo Grada Bjelovara je postupalo po tri prekršaja nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom. U prvim satima provođenja akcije policijskim službenicima i prometnom redaru u Bjelovaru su se pridružile i osobe s invaliditetom i njihovi pratitelji.

 

 

Cilj ove akcije je osiguranje povoljnijeg i sigurnijeg stanja po toj problematici, a čime se prenosi jasna poruka da je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba te senzibilizirati javnost kao i podizanje razine sigurnosti u prometu i razvijanja svijesti kod vozača o propisnom parkiranju, zbog čega će se i u buduće organizirati ovakve akcije.